Gorjani imaju slavnu srednjovjekovnu povijest najviše zahvaljujući obitelji Gorjanski. Najpoznatiji među njima, Nikola Gorjanski, poginuo je u poznatoj Bitci kod Grojana 25. srpnja 1386. godine.

Danas su svjedoci toj slavnoj prošlosti razni arheološki ostaci koji se ondje mogu pronaći, a na njihovom pronalasku radi se u projektu Arheološka topografija srednjovjekovnih Gorjana, čija je u tijeku 5. sezona pod vodstvom Ivane Hirschler Marić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Trenutno se istražuje lokalitet dvaju crkava i Dominikanskog samostana, koji su datirani u period od 13. do 16. st., gdje su pronađeni temelji zidova, srednjovjekovni grobovi te razni drugi pokretni predmeti.

Gorjane su negdje prije posjetili mons. Đuro Hranić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše koji su zajedno s općinskim načelnikom, Ivanom Lovićem župnikom vlč. Krešimirom Bulatom te voditeljicom arheoloških istraživanja Ivanom Hirschler Marić obišli arheološka istraživanja koja se provode unutar nekadašnjih bedema srednjovjekovnog grada Gorjana.

Tijek iskapanja, ali i nešto više o prethodnim sezonama pronaći ćete na Facebook stranici Arheološka topografija srednjovjekovnih Gorjana.

Igor Kretonić
Izvor|Foto: Arheološka topografija srednjovjekovnih Gorjana