U sklopu projekta “Naš vrt – izvor saznanja i razlog ostanka na ognjištu” iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i BiH, učenici i djelatnici OŠ Budrovci posjetili su partnersku školu u projektu, OŠ Franice Dall’era u Viru, nedaleko Posušja u Bosni i Hercegovini.

Posjet je organiziran 18. i 19. listopada 2023., a budrovačku školu predstavljalo je deset učenika i osam djelatnika.

Nakon ugodne noćne vožnje doputovali su u mjesto Zagorje gdje su njihovi domaćini organizirali svečanost povodom blagdana sv. Luke i manifestacije Dani kruha. Prisustvovali su svetoj misi nakon koje je održana prezentacija projekta. U dvorištu župne crkve u Zagorju domaćini su predstavili svoje proizvode od lavande i aronije, uz bogatu trpezu krušnih proizvoda i jesenskih plodova.

Ondje su Budrovačani sudjelovali u svečanom programu i predstavili svoju tradiciju kroz tradicionalne narodne nošnje, pjesme i ples. Cijeli program protekao je izvrsno, praćen toplim i sunčanim vremenom, uz upoznavanje i druženje.

Po završetku svečanosti, a prije odlaska u smještaj, Budrovčani su posjetili obližnje Tribistovo jezero. Ugodna popodnevna šetnja oko jezera sve do izvora svima je dobro došla, s obzirom na dugu noćnu vožnju autobusom.

Sutradan je uslijedio posjet njihovoj partnerskoj školi u ovom projektu, OŠ Franice Dall’era iz mjesta Vir. Ondje su ih dočekali djelatnici i učenici škole predvođeni ravnateljicom Dijanom Galić, kojoj su uručili prigodne poklone. Ravnateljica im je pokazala školu i ispričala nam ponešto o njihovom radu i povijesti same škole, a djelatnici škole pripremili su im i doručak. Učenici su ih pak dočekali pjesmom i veseljem, u čemu su im se rado pridružili i budrovački učenici.

Zatim su zajednički otišli na izlet, u sklopu kojeg su obišli franjevački samostan i Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu. Ondje su također posjetili i Franjevački muzej i galeriju gdje su mogli vidjeti stotine različitih umjetničkih djela. Slijedio je odlazak u Međugorje, ručak i obilazak Crkve sv. Jakova. Uskoro su se morali pozdraviti s ljubaznim domaćinima, zahvaliti im na svemu i krenuti na dugu vožnju kući.

Aktivnosti u sklopu projekta se nastavljaju, a jedna od njih bit će i uzvratni posjet Budrovcima predstavnika partnerske škole koji je planiran 10. i 11. studenog.

Izvor|Foto: OŠ Budrovci