Intoniranjem školske himne Gaudeamus, pozdravnom riječi ravnatelja, prisegom učenika i prvom odbojkaškom utakmicom između Zbornice i 4. a razreda, jutros je na školskim sportskim terenima svečano otvorena prva proljetna Gimnazijada, u kojoj će učenici, ali i profesori đakovačke Gimnazije A. G. Matoša, u sljedeća tri dana odmjeriti snage u odbojci i malom nogometu.

Gimnazijada je ideja učenika 2. a razreda Ivana Bilaća i Mirte Čota, koji zajedno s profesoricom tjelesne kulture Mirelom Šundom čine organizacijski tim čija je zadaća bila osmisliti koncept natjecanja i pobrinuti se da sve prolazi glatko, bez poteškoća. Da su svi skupa ozbiljno pristupili zadatku vidjelo se već prošlog tjedna na ždrijebu, gdje su u skupine razvrstali 12 malonogometnih i 13 odbojkaških ekipa.

„Glavna ideja organizacije ovakvoga događaja bila je omogućiti učenicima naše škole da provedu aktivne, sportske proljetne praznike družeći se na svježem zraku izvan nastave.“, rekla nam je profesorica Mirela Šunda, izrazivši nadu kako će se Gimnazijada nastaviti održavati i sljedećih godina, s još većim brojem natjecatelja i nekim novim sportovima.

Kako bi događaj bio zanimljiviji, za one najuspješnije osigurane su brojne nagrade sponzora.

Mirta i Ivan rekli su nešto više o samom konceptu natjecanja. Danas će se održati natjecanje po skupinama i četvrtfinala odbojkaškog dijela, sutra malonogometnog, a u četvrtak je završni dan, kada ćemo vidjeti tko su najbolje ekipe prve Gimnazijade.

Gimnazijada je započela intoniranjem školske himna Gaudeamus, a zatim ju je, poželjevši sreću svim natjecateljima otvorio ravnatelj Zlatko Mrkić. Nakon njegove pozdravne riječi uslijedila je prisega učenika i prva utakmica u kojoj su se susreli Zbornica i 4. a razred.

Prvi dan natjecanja bio je rezerviran za odbojku. Imali smo priliku uživati u ukupno 9 odbojkaških utakmica, pet osmina finala i četiri četvrtfinala. Cijelo su natjecanje otvorili igrači Zbornice i 4. a razreda, a konačni je pobjednik bila Zbornica s dva osvojena seta (2:0). Nakon njih, snage su na terenu odmjerile ekipe 2. c i 1. a razreda, a nakon napete utakmice, konačni je rezultat bio 1:2 u korist 1. a razreda. U trećoj su utakmici učenici 1. c razreda pobijedili 2. a razred s osvojena dva seta (2:0). U predzadnjem okršaju osmine finala jedini prijavljeni treći razred, 3. d, izgubio je od 1. b s rezultatom 0:2. Osminu finala zatvorili smo utakmicom 2. b i 1. d razreda, a nastup u četvrtfinalu izborili su učenici 2. b razreda s rezultatom 2:0.

Prvo četvrtfinale igrali su naši profesori i učenici 1. a razreda, a prvi polufinalisti nakon napete utakmice postali su učenici 1. a s rezultatom 0:2. Drugo četvrtfinale bilo je odigrano između 1. c i 4. d razreda, a drugi prvi polufinalni razred postao je 1. c s rezultatom 2:0. U predzadnjoj današnjoj utakmici 1. b je pobijedio 4. c razred (2:0) i tako postao treći prvi razred u polufinalu. Konačno, cijeli smo dan završili utakmicom između 2. b i 4. b. Nakon pobjede od 0:2, 4. b postao je zadnji razred koji je ostvario plasman u polufinale.

Polufinalni parovi koji nas očekuju u četvrtak jesu 1. a i 1.c u 9:00 sati, a odmah poslije njih 1. b i 4. b u 9:20 sati.

Galeriju fotografija prvog dana Gimnazijade možete pogledati na našoj Facebook stranici.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo