U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 127 uzoraka od kojih su samo četiri bili pozitivni na koronavirus.

Dvije novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, a po jedna na području Valpova i Viljeva.

Na bolničkom liječenju nalaze se 64 osobe oboljele od COVID-19, i to 51 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 12 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 948 osoba.

Policijski službenici proveli su 13 provjera osoba u samoizolaciji. Kršenje te mjere utvrdili su za dvije osobe, državljane Austrije, kojima je izrečena mjera samoizolacije u Erdutu od 06. do 16. ožujka 2021. godine, međutim 7. ožujka pojavili su se kao izlazni putnici na Graničnom prijelazu Duboševica-Udvar, gdje su im uručeni prekršajni nalozi, odnosno izrečena novčana kazna od 8.000 kuna i 500 kuna za troškove postupka.

Na Graničnom prijelazu Erdut jučer je državljanin Njemačke predočio krivotvoreni PCR test, zbog čega je uhićen, a slijedi kriminalističko istraživanje.

Policijski službenici obavili su i 122 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

Tijekom vikenda (5. do. 8. ožujka 2021. godine) inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 212 nadzora provođenja epidemioloških mjera (174 u ugostiteljskim objektima, 25 u trgovačkim centrima, 4 u prodavaonicama, a ostalo u drugim objektima). Pri tomu su utvrdili 15 nepravilnosti te izrekli naloge za njihovo otklanjanje. Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije aktualne podatke o epidemiološkoj situaciji na konferenciji za medije iznio je načelnik Ivan Hampovčan. Na upit o postojanju mobilnih timova za cijepljene građana protiv koronavirusa naglasio je kako u sadašnjoj (drugoj) fazi liječnici opće medicine cijepe svoje pacijente, pa tako i bolesne i nemoćne osobe izvan ordinacija. Mobilni timovi trenutno nisu aktivirani jer nema dovoljnih količina cjepiva na raspolaganju, nego su predviđeni u trećoj fazi cijepljenja, odnosno masovnog cijepljenja. Tada je za područje Osječko-baranjske županije predviđeno sedam takvih timova u čijem će sastavu biti djelatnici domova zdravlja, privatnih koncesionara i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

Stožer CZ OBŽ: Službeno priopćenje za javnost