Centar za kulturu Đakovo započinje danas s PROJEKTOM KINOTEKE u kojem će ljubitelji sedme umjetnosti moći pratiti filmske klasike. Ova filmska avantura trajat će od 18.10 do 20.10.2018. s tri filmska naslova:

  • Wall Street 18.10.2018. (četvrtak);
  • L.A. povjerljivo 19.10.2018. (petak)
  • Alien – osmi putnik 20.10.2018. (subota)
  • Sve projekcije započinju u 20.00 sati.
  • Cijena ulaznice: 15 kn

WALL STREET (1988.)
Režija: Oliver Stone
Uloge:  Michael Douglas, Charlie Sheen, Daryl Hannah, Martin Sheen, Hal Holbrook, Terence Stamp
Trajanje: 126 min
Žanr: drama/kriminalistički

Bud Fox (C. Sheen) burzovni je mešetar na Wall Streetu i ima samo jednu želju – stići do vrha. Danju radi za svoju firmu, uglavnom na telefonu, vrbujući nove klijente, nudeći savjete, kupujući i prodajući. U slobodno vrijeme nastoji doći do svog idola, brokera Gordona Gekkoa (M. Douglas), iznimno uspješnog i bogatog, no i beskrupuloznog čovjeka. Nakon brojnih Gekkovih odbijanja da ga primi na razgovor, Bud na kraju ipak uspije doći do njega, pa čak i postati njegov štićenik. Moto im je pohlepa je dobra. Tako se Bud uskoro nađe u svijetu yuppieja, mutnih poslovnih sporazuma, u bogatstvu, okružen ženama… Michael Douglas kao Gekko nosi film, a za tu je ulogu dobio Oscara, Zlatni globus, nagradu David di Donatello, Silver Ribbon itd. Noviji film “Vruća linija”, s Giovannijem Ribisijem u glavnoj ulozi, snimljen je po uzoru na “Wall Street”.

 

L.A. POVJERLJIVO (1997.)
Režija: Curtis Hanson
Uloge:  Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, Kim Basinger, James Cromwell, David Strathairn, Danny DeVito
Žanr: drama, triler
Trajanje: 138 min

Los Angeles 50-ih godina prošlog stoljeća. Tri potpuno različita policajca tragaju za istinom, svaki na svoj način. Ed Exley (Guy Pearce), zlatni dečko policije spreman je na sve kako bi napredovao, osim na vlastitu prodaju.Bud White (Russell Crowe) spreman je zaobići pravila zbog pravde, ali rijetko uspijeva kontrolirati svoju nasilnu stranu.Jack Vincennes (Kevin Spacey) uvijek je u potrazi za slavnima i lakom zaradom, sve dok ga savjest ne natjera da se pridruži Exleyju i Whiteu u otkrivanju pravog lica mračnog svijeta LA-a.

Ovu sjajnu kriminalističku dramu, smještenu je u Los Angeles 50-ih godina, mnogi će uvrstiti na listu omiljenih filmova 90-tih. Prema istoimenom romanu Jamesa Ellroya te prilagođenom scenariju Briana Helglanda i Curtisa Hansona, koji je istovremeno i režirao ovu upečatljivu modernu noir dramu, snimljen je zaista izvrstan film u kojem svi filmski elementi funkcioniraju besprijekorno. Od odličnog scenarija, vrckavih dijaloga, iznijansirane režije i sjajnih trodimenzionalnih likova koje portretira impresivna skupina holivudskih zvijezda od Kevina Spaceya, Russella Crowea, Kim Basinger, Guya Pearcea, Jamesa Cromwella do Dannyja DeVita, film donosi fascinantnu priču o korupciji u losanđeleskoj policiji te borbi protiv potkupljivih i pokvarenih struktura unutar reda zakona zbog kojih gube ugled i postaju ranjivi.

 

ALIEN – OSMI PUTNIK (1979.)
Redatelj: Ridley Scott
Uloge:  Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm, Yaphet Kotto
Žanr: Horor, SF, Triler
Trajanje: 119 min

Radnja prati sedmeročlanu posadu svemirskog broda Nostromo koju brodski kompjuter budi iz hibernacije kako bi odgovorila na signale emitirane s nepoznatog planeta. Posada se spušta s modulom na nepoznati planetoid, a tročlani tim predvođen kapetanom Dallasom (Tom Skerritt) kreće istražiti izvor signala. Tijekom potrage nailaze na drevnu izvanzemaljsku letjelicu sa ostacima ogromnog nezemaljskog bića čiji grudni koš kao da je eksplodirao iznutra prema van. U međuvremenu brodski kompjuter djelimično dešifrira signal kojeg Ripley prepoznaje kao neku vrstu upozorenja. Časnik Kane (John Hurt) pronalazi ogromnu prostoriju ispunjenu mnoštvom velikih neobičnih jaja. Iz jednog takvog jajeta iskoči parazitsko stvorenje koje se, uprkos skafanderu, slijepi Kaneu za lice.

Izvor: Grad Đakovo