Nevrijeme praćeno obilnom kišom, mjestimice i tučom, u subotu i nedjelju poslijepodne zahvatilo je grad Osijek. U kratkome vremenu palo je oko 90 litara kiše po četvornome metru, bilo je dosta složenih intervencija pa su mobilizirane i dodatne snage javne vatrogasne postrojbe, ali i svih osječkih DVD-ova.

Sve relevantne službe promptno su reagirale te je u roku pola sata nakon prestanka nevremena situacija na terenu sanirana. Prometnice su očišćene, omogućen je tramvajski i autobusni promet.

– Službe su oko 15:30 sati počele zaprimati dojave građana te su u kratkome vremenu zaprimile oko 150 poziva. Uslijed jakoga vjetra u Ulici Matije Gupca odnesen je dio krova, u Višnjevcu je uslijed pada stabla oštećena elektroenergetska instalacija. Unikom je imao više od 15 intervencija zbog pada grana, a nekoliko prometnica u gradu bilo je poplavljeno zbog čega je promet bio onemogućen – izvijestio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– Sve službe hitno su reagirale pa je promet svuda u gradu ubrzo ponovno omogućen. Tramvajske linije funkcioniraju. Nakon što je stala kiša, službe Unikoma počele su čistiti ulice, a to će nastaviti i tijekom večeri. Nakon saniranja prometnica, vatrogasne službe prema prioritetima kreću sa sanacijom podruma – kazao je Radić.

Gradonačelnik je zahvalio službama Vodovoda, Unikoma, operativnim snagama Stožera civilne zaštite grada Osijeka, policiji, vatrogascima i svim sugrađanima koji su promptno reagirali. Upozorio je kako je i za sutra najavljen crveni meteo alarm te naglasio da su sve službe, kao i danas, u stanju pripravnosti i spremne odmah reagirati.

Uz gradonačelnika na konferenciji za novinare bili su Dragan Vulin i Romano Kristić, načelnik i zamjenik načelnika gradskog stožera Civilne zaštite, Željko Mandić, direktor Vodovoda, Davor Vić, direktor Unikoma, te Goran Ivković, zamjenik zapovjednika .JVP Grada Osijeka.

Policijski službenici spasili vozače iz potopljenih automobila

U petak, 16. srpnja, oko 18:30 sati u Belom Manastiru, u trenutku kada je Državna cesta D-517 ispod podvožnjaka postala neprohodna za vozila, u vodu se naletjela dva osobna automobila kojima su upravljali 68-godišnjak i 70-godišnjak.

Po zaprimanju telefonske obavijesti o događaju, policijski službenici Policijske postaje Beli Manastir brzo su izašli na mjesto događaja i i zajedno s 31-godišnjim građaninom pristupili potopljenim automobilima i izvukli vozače iz unutrašnjosti vozila te tako spriječili njihovo stradavanje.

Jednom od vozača pružena je hitna medicinska pomoć te je zbog pothlađenosti prevezen u Klinički bolnički centar Osijek.

Osim policije, na mjesto događaja intervenirali su i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Beli Manastir.

Izvor: Grad Osijek/PU osječko-baranjska
Foto: Grad Osijek