Jučer ujutro napustio nas je veliki đakovački kinolog, Nikola Klemen.

Ljubav prema životinjama stekao je još kao dijete, uz ujaka koji mu je zamijenio oca.Ta ljubav prema psima prati ga cijeli život i nastoji prenijeti ju i na djecu i unučad. Druženje, odrastanje i suživot sa životinjama postala je njegova svakodnevica.

U kinološke vode ušao je zahvaljujući Vladi Kovačiću od kojeg je mnogo naučio, još sedamdesetih godina. Postao je član u Kinološkom društvu Đakovo, gdje je u početku dobio ulogu blagajnika, zatim tajnika, a da bi početkom 80.-tih postao predsjednik tog društva. Od tog vremena počeo se baviti i uzgojem, a 1980. postao je član tada Kinološkog saveza Hrvatske.

Kinološko društvo Đakovo, vodi sve do 1994. U toku domovinskog rata, kada su mnoge kinološke udruge ugašene Kinološko društvo Đakovo uspjelo se održati.

Organizirani uzgoj Hrvatskih ovčara počinje u Đakovu osnivanjem Matičnog kluba “Hrvatski ovčar” Đakovo 1992. godine, gdje je uz pokojnog Vladu Kovačića, Miroslava Bosaka, Nikole Vujčića, bio jedan od osnivača. Godine 1993. registrirao je uzgajivačnicu “CERTISA”, upisanu kod F.C.I. pod brojem 96/93.

Uz uzgoj pokrenuo je i promidžbu, pa kao tvorac male zaprege Hrvatskih ovčara zajedno sa članovima kluba sudjelovao je u svečanoj povorci “Đakovačkih vezova”, “Vinkovačkih jeseni” i drugim kulturnim priredbama. 2003.godine postao je kinološki sudac za pasminu hrvatski ovčar.

Hrvatski kinološki savez poznatom je đakovačkom kinologu i predsjedniku Matičnog kluba „Hrvatski ovčar“ Nikoli Klemenu, 28. prosinca 2017. u Zagrebu uručena nagrada za životno djelo u uzgoju. Jedan od preduvjeta za ovakvu nagradu je članstvo u HKS-u najmanje 30 godina, što gospodinu Klemenu nije bilo teško ispuniti, jer je bio član preko 40 godina.

Iako su iza njega godine uspješnog rada u kinologiji nominaciji za ovu nagradu pripomoglo je i izdavanje knjige „Hrvatski ovčar, hrvatsko kinološko blago“ 2015. godine.

Počivao u miru Božjem.

Foto: Kristina Trupelja

Izvor: Hrvatski Kinološki Savez