Pokrovitelji

Noć knjige 2019. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
Noć knjige financijski podržavaju: Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Opće napomene

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, a proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Riječ je o simboličnom datumu u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Tom prigodom UNESCO, u suradnji s međunarodnim organizacijama koje predstavljaju tri glavna sektora knjižne industrije – izdavače, knjižare i knjižnice, odabire jedan grad kao svjetsku prijestolnicu knjige (World Book Capital). Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, medije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.

U gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo povodom Noći knjige održat će se prikladan program koji će započeti izložbom “Junaci stripa kroz povijest” na kojoj možete naučiti nešto o povijesti stripa, strip junacima ili tvorcima stripova. Zatim u 19:15 h slijedi proglašenje najčitatelja, a nakon toga će se održati zanimljivo predavanje “Zvonko Penović: Brel – uspravan život.” Uz Zvonka Penovića u programu “Brel – uspravan život” sudjeluju Marino Barišić, Sanja Vargić, Bernarda Ćurić, Stjepan Bešlić i Kristina Podgornik.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova