Dugu su amateski klubovi iščekival odluku Vlada RH i Kriznoga stožera Civilne zaštite o ublažavanju mjera uzrokovanih COVID-19. Međutim, nitko baš nije previše zadovoljan onime što je prezentirano jučer od strane Vlade.

Nogometaši treniraju i očekuju nastavak prvenstva 6. ožujka

Nogometaši amateri prošli su puno bolje u odnosu na dvoranske sportove. Naime, već u prošlom otključavanju nogometnim je klubovima dopušteno treniranje na vanjskim terenima, ali bez prava uporabe svlačionica i tuširanja nakon treninga. To je izazvalo dosta pitanja koja su se doticala manje-više zdravstvenoga stanja igrača jer su bili osuđeni nakon treninga odlaziti kući i tamo se tuširati i presvlačiti. Ali, klubovi su se snalazili na različite načine te je većina njih počela s treninzima 2. veljače.

Ali, i nakon toga, ostalo je neriješeno pitanje odigravanja pripremnih utakmica. Tu su županije različito reagirale, npr. Osječko-baranjska doupustila je uporabu svlačionica i tuširanje, ali samo u najminimalnijim okvirima te odigravanje pripremnih utakmica, dakako uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Recimo, u Vukovarsko-srijemskoj županiji takva odluka nije donesena pa su klubovi iz te županije bili uskraćeni za odigravanje pripremnih utakmica. Tako je i đakovački trećeligaš dogovorene utakmice u Jarmini i Vinkovcima (Dilj) bio primoran otkazati i u posljednji trenutak tražiti protivnika (prvu će utakmicu Đakovo Croatia odigrati sutra (subota, 15:00 satii) u Širokom Polju. Dakle, niz poteškoća, ali uz obećanje i izjašnjavanje većine klubova Treće hrvatske nogometne lige Istok da će prvenstvo krenuti prema unaprijed utvrđenom rasporedu 27./28. veljače računajući da će nove mjere 15. veljače dopustiti nastavak amaterskih nogometnih prvenstava. Ali, s obzirom da je nov priopćenje preskočilo amaterski sport najizgledniji početak Treće HNL Istok bit će 6. ožujka kada svoje prvenstvo trebaju nastaviti i klubovi Međužupanijske nogometne lige Osijek-Vinkovci kao i Druge županijske nogometne lige. Ukoliko Savez želi završiti prvenstvo prije početka Europskoga prvenstva (12. lipnja) tada će trećeligaši morati odraditi još jedno kolo srijedom što većini baš i ne odgovora jer igrači teško mogu napustiti svoje poslove, a učenici fakultetske i školske obveze. No, svi su sada jedonogasni: Dajte, samo neka počne!

Za nogometaši Đakovo Croatije prvenstvo bi počelo tri dana ranije odnosno u srijedu 3. ožujka jer ih očekuje odgođena utakmica 16. kola protiv NAŠK-a u Našicama. Dakako, sve su ovo termini ukoliko Vlada novim priopćenjem krajem veljače ublaži mjere, u što svi vjeruju.

Dvoranski sportovi još uvijek “zaključani”

Za razliku od nogometaša, rukometaši, košarkaši, odbojkašice i kuglačice i kuglači prošl su još lošije. Naime, niti prvim „otključavanjem“ njima nije dopušteno niti treniranje u zatvorenim prostorima (osim klubovima prvoga ranga natjecanja, op. a) tako da njima mjere i dalje ostaju na snazi s time da oni uopće nemaju treninga. Izuzetak su tenisačma koji mogu trenirati u balonu kao i plivačima na bazenu.

Ukoliko se mjere ublaže, dvoranski sportovi mogli bi tek od 1. ožujka krenuti s treninzima, a onda im barem dva tjedna treba do nastavka prvenstva. Dakle, đakovački rukometaši, košarkaši, odbojkašice, kuglačice i kuglači svoja prvenstva neće moći natavniti najranije prije 15. ožujka. A to znači da će završetak natjecanja otići daleko u lipanj, a ako đakovački košarkaši izbore kvalifikacije za ulazak u prvu ligu (trenutno su prvi s pet pobjeda) tada će to biti vjerojatno u srpnju.

No, i pored svih tih problema, i predstavnici dvoranskih sportova jednoglasno poručuju: Dajte, neka samo počne!

Izvor: DJ Sport/Miro Šola