Ako ste nekada bili perspektivni lijevi bek iz Bračevaca, ako ste uživali igri Gennara Gattusa, pratite nogomet od Serie A do treće češke lige, poštujete lik i djelo Trifona Ivanova i da Vas u 3 ujutro probude bi znali koliko boca Jägermeistera je ukrao Jozo Gašpar, onda Vas očekujemo na kvizu “Nogometne Ikone”….

Uvodne su ovo rečenice koje su prije nekoliko mjeseci najavljivale đakovačko izdanje kviza u organizaciji popularne Facebook stranice „Nogometne ikone“. Običnim ljudima možda nerazumljive, ali svim zaljubljenicima nogometne igre one izmame osmijeh na lice. Upravo takvi zaljubljenici stoje i iza Facebook stranice pod nazivom „Nogometne ikone“.

Stranica je nastala prije nekoliko godina kao razbibriga nekoliko Splićana, fanatičnih poznavatelja nogometa. Željeli su svoju strast podijeliti i s ostalima, a postoji li danas bolji način za to od osnivanja stranice na Facebooku. Vrlo brzo na Facebooku osvanula je stranica pod nazivom „Nogometne ikone“, a sve ostalo je povijest.

U dogovoru s par Zagrepčana pokazali su kako nogomet ne mora nužno razdvajati sjever i jug, nego oni mogu itekako surađivati. Prihvatili su zagrebačku ideju o kvizu čija će pitanja biti bazirana na nogometnoj prošlosti ili kako oni to vole nazvati „nogometnoj romantici“. Sve je krenulo kao jedna jako dobra šala, da bi na kraju dobili kviz koji se danas igra svakog četvrtka paralelno u desetak hrvatskih gradova, broji preko 500 natjecatelja, ima svoje finale svake godine u popularnoj koreničkoj „Macoli“, a doživio je svoje izdanje i izvan granica Hrvatske, točnije u popularnoj praškoj pivnici „U Fleku“, gdje je davne 1911. osnovan HNK „Hajduk“ Split.

Kako je od interne šale nekoliko prijatelja došlo do fenomena koji trenutno broji oko 150 tisuća pratitelja na Facebooku i Instagramu u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, predstavljeno je sinoć u Centru za kulturu Đakovo projekcijom dokumentarnog filma „Bitka za Macolu“.

Projekciju je došao održati jedan od organizatora kvizova, Vlado Boban (ujedno i redatelj filma), koji je došao u Đakovu na poziv također još jednog fenomena u svijetu nogometa, ovaj puta u lokalnom obliku, nogometnog kluba „Dračice“.

NK „Dračice“ već su poznate po tome kako često organiziraju humanitarne akcije pa je tako i ovaj put sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen Boćarskom klubu invalida „Lastavice” Đakovo.

Brojni gledatelji mogli su posvjedočiti izvrsnom dokumentarnom filmu, ali i maloj svečanosti prije početka kada su pred publiku izašle đakovačke nogometne ikone Josip „Cigo“ Milardović, Antun Labak i Stjepan Jukić, koji su gledateljima ispričali nekoliko anegdota iz njihove bogate nogometne karijere.

Autor: Igor Kretonić