Uz prigodnu svečanost jučer je u nazočnosti ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića te brojnih drugih uzvanika u Domu za starije i nemoćne osobe u Đakovu otvoren novoizgrađeni dio kuhinje.

Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo djeluje 42 godine, trenutno zapošljava 78 djelatnika, skrbi o 240 korisnika, a za 60 korisnika pruža usluge pomoći u kući. U svom pozdravnom govoru ravnateljica Doma Branka Barna rekla je kako je kuhinja Doma za starije i nemoćne osobe Đakovo prvotno izgrađena za pripremu obroka za 100 korisnika, a povećanje kapaciteta je bilo nužno jer, uz sadašnjih 240 korisnika, u Domu se priprema i dodatnih 60 obroka za korisnike usluga pomoći u kući. Isto tako bilo je potrebno zadovoljiti sve standarde u pripremi hrane. Radovi su trajali od 14. rujna 2017. do 03. prosinca 2019. godine.

Gradonačelnik Marin Mandarić pohvalio je rad Doma – Navikli smo da naš Dom uvijek radi iskorake. Ne samo nova kuhinja nego i cijeli sklop primjeren je vremenu u kojem živimo što pokazuje zaista velik interes za korištenje usluga Doma. Ponosni smo na vas i razinu usluga koje pružate, čestitam i vodstvu Doma i Županiji koja je prepoznala potrebu za modernizacijom kuhinje, rekao je gradonačelnik Mandarić.

Osječko-baranjska županija je osnivač tri doma za starije i nemoćne osobe, u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu, u kojima je smješteno 770 osoba. Sva tri rade vrlo kvalitetno, s dobrim uvjetima za korisnike, visokom razinom sigurnosti i odličnom organizacijom te smo zadovoljni time. Danas smo nazočili otvaranju proširenog kapaciteta kuhinje Doma u Đakovu, za što je izdvojeno 1,41 milijun kuna, a planiramo proširiti i smještajni kapacitet Doma s prostorijama koje u ovom trenutku koristi Centar za socijalnu skrb. Pripreme za taj projekt su u tijeku, a o tomu smo razgovarali i s ministricom – rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica Vesna Bedeković istaknula je kako je zadovoljna stanjem i radom ovog Doma jer: – Dom u Đakovu može poslužiti kao jedan od dobrih primjera za cijelu Hrvatsku kako kvalitetno voditi brigu o starijim i nemoćnim osobama. Isto tako, kao jedan od 46 decentraliziranih domova, može biti primjer dobre suradnje Ministarstva, Županije i Grada, što potvrđuje i ova investicija koja je učinjena zajedničkim naporima – rekla je ministrica Bedeković te dodala da je iz decentraliziranih sredstava osigurano je 1.210.324,94 kuna, dok je 200.000,00 kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz javni poziv na koji je Osječko-baranjska županije prijavila projektni prijedlog ove investicije.

Župan Ivan Anušić jučer je u pratnji suradnika i gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića posjetio i Dom zdravlja Đakovo gdje su izvršeni infrastrukturni radovi na uređenju novih ordinacija specijalističke i opće medicine te nabavljena nova medicinsko-tehnička i dijagnostičko-terapijska oprema. Riječ je o investiciji u sklopu prenamjene objekta bivšeg rodilišta. Ukupno procijenjeno ulaganje u Dom zdravlja Đakovo kroz projekt „Dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije“ iznosi 5.674.150,13 kuna, dok ukupna ulaganja kroz ovaj projekt na području županije iznose nešto više od 26 milijuna kuna.

– Radovi su završeni u uskoro očekujemo useljenje sedam ambulanti. Za infrastrukturne radove utrošeno je 3,3 milijuna kuna, a obnovljeno je sve, od podova preko instalacija do krova. Kroz projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita“ za nabavu medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme ambulanti u Đakovu izdojeno je dodatnih 2,3 milijuna kuna, a ugrađeno je i dizalo – rekao je župan Ivan Anušić. Ambulante su dobile uporabnu dozvolu, a sljedeći korak je preseljenje ordinacija za što se uskoro očekuje suglasnost Ministarstva zdravstva.

U navedenom prostoru stoga se uskoro očekuju oftalmološka, psihijatrijska te ordinacija opće interne medicine u kojoj će raditi dijabetolog. Ostale četiri ambulante namijenjene su liječnicima obiteljske medicine. Preseljenjem ambulanti obiteljske medicine postići će se veća kvaliteta zdravstvene usluge jer zbog nedostatka prostora ambulante su radile u istom prostoru, ali različitim smjenama. Ambulante su smještene u prostoru nekadašnjeg đakovačkog rodilišta kojeg je Ministarstvo zdravstva još 2009. godine zatvorilo i prostor je godinama stajao neiskorišten.

Kompletnom obnovom i opremanjem, pacijenti s područja Đakova i Đakovštine dobili su moderno opremljenih, nešto više od 400 metara kvadratnih prostora gdje će im se pružati primarna zdravstvena zaštita. Iz decentraliziranih sredstava Osječko-baranjske županije tijekom prošle je godine uloženo dodatnih nešto više od dva milijuna kuna i to za nove uređaje, adaptaciju prostora te projekte koji se provode u Domu zdravlja. Ravnatelj Doma zdravlja Đakovo Boro Knezović stoga naglašava kako će se ovim investicijama značajno povećati kvaliteta usluga cijelog Doma zdravlja.

Izvor: Grad Đakovo