U Velikoj vijećnici Grada Đakova danas je održan sastanak na kome su gradonačelnik Marin Mandarić, njegovi zamjenici i suradnici ugostitelje s područja Grada upoznali s novostima koje donosi nova Odluka o korištenju površina javne namjene. Na samom početku prisutne ugostitelje kojih se okupilo 40-ak pozdravio je zamjenik gradonačelnika Robert Francem osvrnuvši se na važnost ugostiteljstva osobito u vrijeme kulturnih manifestacija pa tako i predstojećih 26. Đakovačkih bušara koji će se održati 8. i 9. veljače ove godine. Pozvao je ugostitelje da se uključe u obilježavanje manifestacije te da urede svoje objekte prateći temu Đakovačkih bušara, a najbolji će biti nagrađeni.

O novoj Odluci o korištenju površina javne namjene govorili su gradonačelnik Marin Mandarić i njegov zamjenik Antun Galić. Sastanak s ugostiteljima kao i prošle godine, rekao je gradonačelnik, sazvan je prije sezone postavljanja ljetnih vrtova i prije podnošenja zahtjeva za iste. Nacrt Odluke, podsjetio je, bio je na javnom savjetovanju te zahvalio svima koji su u njemu sudjelovali. Novost u Odluci je i izmjena zona i visine zakupnine odnosno naknade za privremeno korištenje površina javne namjene. Ovdje se u velikoj mjeri išlo na ruku ugostiteljima smanjenjem iznosa zakupnine te objedinjavanjem u prvoj zoni ugostitelje koji djeluju na Trgu dr. Franje Tuđmana, Ulici pape Ivana Pavla II (korzo), Trgu Josipa Jurja Strossmayera, Ulici bana Josipa Jelačića, Augusta Cesarca, Luke Botića do ulice J. Palmotića. Dok je do sada naknada za terase za ugostiteljske objekte za prvu zonu iznosila 1,52 kune po m2, sada iznosi 1,15 kn po m2 .

Smanjenje je i u drugoj zoni koja je do sada iznosila 1,17 kn po m2, a sada je 0,95 kn po m2 itd. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić naveo je primjer ljetne terase ugostiteljskog objekta na korzu koji je prošle godine platio 21.468,48 kn, a sada bi po novom za isti vremenski period trebao platiti 16.242,60 kn. Novost je i ta da će ugostitelji sad imati mogućnost jednokratnog plaćanja zakupnine na što će dobiti deset posto popusta ili u mjesečnim obrocima.

Ugostitelji su upozoreni i da bar 30 dana prije postavljanja terasa moraju podnijeti zahtjev, da moraju imati svu potrebnu dokumentaciju i ispunjene obveze. Tijekom sastanka ugostitelji su ukazali na više poteškoća s kojima se susreću. Naveli su tako problem vožnje biciklima po korzu, prometovanje po Trgu J.J. Strossmayera iako je zabranjeno, prijedlog je i da povorka Đakovačkih vezova ide desnom stranom kroza, da se pristupi nabavci jednoobraznih tendi i suncobrana itd.

Izvor: Grad Đakovo