Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je novu Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa HZJZ-a te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom Odlukom. Stroga mjera fizičkog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru.
Jedna od epidemioloških mjera je i mjera koja nalaže da na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 30 osoba. Također je obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. To znači da je obvezno korištenje maski za lice i medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Sve odluke koje stupaju na snagu od 27.listopada možete pročitati ovdje.