U izdanju Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu objavljen je novi broj Lista đakovačkih bogoslova Poziv u nakladi od 800 primjeraka. Riječ je o 35. broju ove serijske publikacije koja kontinuirano izlazi već punih 25 godina (1995. – 2020.). U tom su duhu srebrnog jubileja đakovački bogoslovi uredili ovogodišnji broj na 113 stranica, pod vodstvom dr. Stjepana Radića, odgovornog urednika i bogoslova Brune Diklića, glavnog urednika.

Prigodnu riječ pozdrava i podrške uputio je i mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko osječki, prisjećajući se prvih koraka oko iniciranja i realizacije prvog broja Poziva: „Bogoslovi su se već ranije svojim izvješćima iz života u Bogoslovnom sjemeništu i s tadašnje Teologije u Đakovu, sa svojim promišljanjima, s uspjelim seminarskim i drugim pisanim radovima povremeno javljali u Vjesniku. No osjetili su potrebu za više vlastitog prostora i slobode pri vlastitom izricanju te su predložili da oni pokrenu svoj list. Prijedlog je naišao na jednodušnu podršku svih sjemenišnih odgojitelja. Kao tadašnji prefekt živo se sjećam entuzijazma skupine bogoslova okupljenih u uredništvu Poziva, ali i pozitivnog raspoloženja čitave bogoslovske zajednice, radosne podrške tadašnjeg rektora mons. Josipa Bernatovića te zauzetosti i poticanja stručnog suradnika pok. profesora biblijskih znanosti mr. sc. Marka Tomića.”

Prigodno slovo uputio je i rektor Bogoslovnog sjemeništa dr. Stjepan Radić. Uz to je u ovogodišnjem broju dio časopisa posvećen povijesnom pregledu nastanka i razvoja Poziva, kao i vizualnom prikazu svih dosadašnjih naslovnica.

U pripremi i realizaciji ovoga broja sudjelovali su svi bogoslovi i svi sjemenišni poglavari, kao i dr. sc. Josip Bošnjaković, vanjski suradnik Sjemeništa. Uz članke i promišljanja, broj sadrži svjedočanstva novih bogoslova, razgovor s ovogodišnjim mladomisnicama te intervju s preč. Matom Gašparovićem, ekonomom Bogoslovnog sjemeništa. Na kraju lista nalazi se kronika sjemenišnog života kroz sjemenišnu i akademsku 2019./2020. god., kao i tzv. Veseli kutak.

Već tradicionalno, bogoslovi besplatno šalju novi broj lista svim svećenicima, župama i redovničkim zajednicama na teritoriju Đakovačko-osječke nadbiskupije te svim ordinarijima i svim formativnim ustanovama pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Vrijedi spomenuti da je u okviru proslave 54. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo priznanje Listu đakovačkih bogoslova Poziv, o 25. obljetnici kontinuiranog izlaženja. Priznanje je dodijelio mons. dr. Petar Palić, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija u petak, 22. svibnja 2020. u sklopu virtualnog Okruglog stola Online komunikacija Crkve – izazovi i prilike u organizaciji Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija, Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Hrvatskog društva katoličkih novinara.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija