Dvostruka pokrovna folija na plastenicima Srednje strukovne škole Antuna Horvata u neposrednoj blizini objekta izdržala je deset godina. Nedavno je napokon zamijenjena novom peteroslojnom profesionalnom folijom izraelskog proizvođača, što je oko tisuću kvadrata fotopropusne površine.

U jednom se od plastenika površine veće od stotinu četvornih metara, osim toga, ugrađuju stropna i dvije bočne energetske zavjese s elektromotorima čije se pokretanje može programirati zahvaljujući foto senzorima i luksimetru. Kako? Automatici se zadaje određena vrijednost jakosti osvjetljenja, pri kojoj se energetska zavjesa uz pomoć elektromotora automatski skupi ili raširi. Ušteda energenta pri grijanju može iznositi od 25 do 30%, dok u ljetnim mjesecima zavjesa ima funkciju zasjene.

Instalacija energetskih zavjesa podrazumijeva rekonstrukciju grijanja, ali i rasvjete, što se također intenzivno obavlja ovih dana. Ventiliranje, grijanje, rasvjeta i energetske zavjese sustavi su kojima će se internetskom vezom moći upravljati putem pametnog telefona.

Strukovna škola Antuna Horvata ponovila se i u vrlo vrijedan komad mehanizacije, neophodan za obavljanje poljodjelskih poslova, traktorsku prikolicu nosivosti pet tona. Prilagođena je za vuču manjim i većim traktorima, a nabavljena je sredstvima Ministarstva poljoprivrede, koja su dodijeljena školi. Osim u nastavne svrhe, navode u Strukovnoj, poslužit će i za praktičnu primjenu te prijevoz tereta i plodova uzgojenih na školskom imanju na Ivandvoru.

Iako traju ljetni praznici, velikoga odmora očito nema, pa škola tako tijekom kolovoza namjerava opremiti i modernizirati poljoprivredne praktikume i poboljšati uvjete nastave.

Danijel Geošić, foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata