Čupava Kata tradicionalni je kolač koji su pripremale naše bake. Vrlo je jednostavan za pripremu i neodoljivo ukusan. Zbog svoje jednostavnosti mogu ga pripremiti i početnici u kuhinji. Ime je dobio po gornjem sloju kojeg čini naribano prhko tijesto.

Učenici kuhari 3.K razreda Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova već su ga nekoliko puta oblikovali i dodali mu nešto novo, što nije u izvornom receptu. U novije vrijeme, zbog ukusne domaće školske marmelade od šljiva i aronije, ali i zbog mirisa cimeta u jabukama, povezali smo Čupavu Katu s pripremama za Božić. Učenici Leon i Lucija predlažu vam recept kojim ćete ovaj poznati kolač pretvoriti u kreativni izazov!

Namirnice za tijesto:

300 g brašna

80 g maslaca

80 g šećera

2 žumanjka

1 vanilija šećer

malo praška za pecivo

malo limunove korice

Namirnice za nadjev:

2 bjelanjka

100 g šećera

100 g usitnjenih suhih šljiva

2 naribane jabuke

žličica cimeta

Priprema:

Od navedenih namirnica umijesiti prhko tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Prvi dio staviti na papir u lim, veličine oko 25×35 cm, a drugi dio tijesta naribati na nadjev.

Nadjev se priprema u posebnoj posudi od bjelanjaka i šećera tako da se umuti snijeg, dodaju usitnjene šljive i stavi na donje tijesto. Zatim u naribane jabuke dodati cimet i pažljivo staviti na nadjev.

Drugi dio tijesta naribati na kolač i staviti u pećnicu. Peći oko 35 minuta na 180 do 200°C do lijepe karamelizirane boje šećera.

Ako želite biti kreativni, prema učeničkom savjetu, od okrajaka uz dodatak malo vinjaka ili ruma i malo domaće marmelade oblikujte kuglice koje se mogu još uvaljati u kokos.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola/Dubravka Scharmitzer