Uz sve nove i kreativne recepte na internetu, stare slastice iz bakine teke za kolače uvijek imaju svoje mjesto. Jedna od zanimljivijih svakako su krofne, krafne ili pokladnice, ne samo zato što su ukusne i fine, nego što se gotove uglavnom zimi za svinjokolju i za poklade pa ih se svi požele. Tijesto za krofne je dizano, od kojeg se još prave i pogačice s čvarcima kao i salenjaci.

U hrvatskom standardnom jeziku koristi se naziv pokladnica,  koji se pojavljuje i u većini literature o kolačima. U Slavoniji i Baranji uobičajen je naziv krofna. U Zagorju, primorskoj Hrvatskoj i Međimurju koristi se naziv krafna. To su prilagođeni njemački nazivi, zadržani u narodu kao ostavština Austro-Ugarske.

Nije lako napraviti krofne, uvjerili su se učenici slastičari iz 1. razreda. Trebali su se prvo upoznati s namirnicama pa s aktiviranjem kvasca, a najteži dio bilo je prženje u vreloj, dubokoj masnoći. Sve su to učenici s nastavnicom Mihaelom savladali na satima praktične nastave. Evo i recept!

Namirnice:

500 g brašna, 1 kvasac, 4 žlice šećera, 250 ml mlijeka, 2 jaja, 4 žlice ulja, 2 žlice ruma, 1 vanilija šećer i prstohvat soli

Priprema:

Od navedenih namirnica zamijesiti dizano tijesto, kalupom oblikovati krofne i pržiti ih u dubokoj masnoći.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo/Dubravka Scharmitzer