U vrijeme svinjokolje najčešće spominjemo čvarke, poznatu namirnicu siromašnih ili “ostatke” za koje ne znamo kako ih pojesti. Učenici mesari na satima Tehnologije zanimanja, istražujući tradicijsku svinjokolju pronašli su mnogo zanimljivih činjenica baš o čvarcima.

Čvarci se ne kuhaju, nego prže ili tope u kazanima na otvorenom, a nijedna svinjokolja ne može proći bez pripreme čvaraka. Okusom podsjećaju na pečeno ili prženo meso, a mogu biti tvrđi i hrskaviji (kao čips) ili mekši i masniji bez prešanja.

Čvarci svoje porijeklo vuku iz Slavonije gdje je njihova proizvodnja najzastupljenija i gdje su i nastali mnogi recepti za ukusne paštete. Najpoznatija je pašteta od čvaraka kojoj se dodaju luk, češnjak i domaća mljevena crvena paprika. Da bi ta pašteta bila još ukusnija, mogu joj se dodati još i kiseli krastavci i tvrdo kuhano jaje. Koriste se cijeđeni čvarci jer je potrebno postići kremastu strukturu paštete, bez previše masnoće.

U novije vrijeme tijekom usitnjavanja (homogeniziranja) dodaje se malo senfa i majoneze, a ni papar nije višak.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo odobrio je 2009. godine zahtjev za patentiranje čvaraka kao autohtonog slavonskog proizvoda s određenim zemljopisnim podrijetlom, čime čvarci postaju cijenjena delikatesa.

Pašteta od čvaraka

Namirnice:

250 g mljevenih čvaraka

1 kuhano jaje

1 kuhani krumpir u ljusci

2 kisela krastavca

1 manja glavica luka

1 češnjak

prstohvat papra

žličica crvene paprike

malo senfa i majoneze

soli po ukusu (1 mala žlica)

Priprema:

U posudi, (može i multipraktik), štapnim blenderom dobro usitnite luk i češnjak pa ga pomiješajte s mljevenim čvarcima, kuhanim jajetom i krumpirom. Sve zajedno miješajte uz dodatak navedenih začina. Na kraju na ribežu izribajte krastavce i pomiješajte s dobivenom paštetom.

Tako dobivenu paštetu ostavite u hladnjaku da se ohladi. Po želji, u paštetu prije hlađenja možete ubaciti usitnjenog kravljeg sira. Najbolje ju je poslužiti s domaćim crnim ili kukuruznim kruhom.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata/Dubravka Scharmitzer