Ljepota jeseni posebno je vidljiva u šumi, a još više kada počnemo uočavati plodove. Među njima svakako se izdvajaju gljive koje, ako ih poznajemo, postaju vrlo ukusan obrok.

Teško je naći biljnu hranu koja se može gotoviti na toliko različitih načina, koja ima tako dobar okus i potiče apetit, a ujedno ima i vrlo visoku hranjivu vrijednost – sve to imaju gljive. Gljive u prosjeku sadrže više proteina od ostalog povrća pa ih vegetarijanci i vegani smatraju glavnom namirnicom u svojoj prehrani.

Velika sunčanica vrsta je jestive gljive iz porodice pečurki, a nazivamo ju još i suncobran, šugavica, kišobran, srnjaki ili kozara. Cijenjena je zbog izvrsne kakvoće, a raste i u našoj Đakovštini. Možemo ju pronaći u svijetlim listopadnim i mješovitim šumama, u grmlju, na travnatim površinama, uz rubove šuma i uz putove.

Učenici 3. razreda, zanimanja agroturistički tehničar, na satima praktične nastave pohali su sunčanice sa sirom na bečki način. Evo recept!

Namirnice:

gljive, sir gauda, sol, brašno, jaja, krušne mrvice i ulje za prženje

Priprema:

Iz klobuka gljive treba odrezati stručak jer je žilav. Između dvije gljive staviti listić sira te pažljivo uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice. Pržiti nekoliko minuta u vrućem ulju s obje strane. Ocijediti višak masnoće na ubrusu.

Pohane gljive poslužiti s rikolom, rajčicom i tartar umakom.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo/D. Scharmitzer