Hladna predjela trebaju svojim izgledom, bojom i okusom potaknuti tek, ali da pri tome ne zasite. Ona su, kako kaže njihovo francusko ime, “Hors-d`oeuvre”, sporedna stvar, jelo na početku objeda, pa su zapravo određena da ispune vrijeme do glavnog jela.

Hladna predjela moraju imati pikantan okus i lijep izgled. Da bi hladno predjelo zadovoljilo i okus i oko, potrebno je naročito paziti kako ćemo slagati namirnice na platu.

Poznato je da se hladnim predjelima ne pridaje ista važnost u svim zemljama. Domovina predjela je Rusija (zakuska), a Francuzi su hladno predjelo usavršili, a Amerikanci su hladna predjela tj. salate pretvorili u glavna jela. U našim se restoranima mogu kao hladno predjelo naći: pršut, domaća šunka, kulen, sir, razne kobasice i slično.

Za natjecanje učenika kuhara na Kamelija kupu u Osijeku, zadatak je bio predstaviti šarana kao hladno predjelo. Nije bilo lako odmah smisliti jelo, ali vještine učenika te kreativnost sa znanjem mentora stvorili su priču – pašteta od šarana na krekeru od bučinih sjemenki.

Lucia Draškovič i Leon Kramarić predlažu recept:

KREKERI

50 g kukuruznog brašna

50 g pšeničnog brašna

50 g prženih usitnjenih bučinih sjemenki

50 ml ulja (5 žlica)

30 ml vode (3 žlice)

10 g soli

Priprema:

Od navedenih namirnica umijesiti prhko tijesto, oblikovati kalupom krekere i peći na papiru 15 min na 180°C.

PAŠTETA

150 g kuhanog iskoštenog šarana

150 g kuhanog boba

50 g maslaca

5 g bijelog luka (1 češnjak)

1 kuhano jaje

10 g soli

5 g bijelog papra

žličica peršinovog lista

Priprema:

Potkove šarana skuhati u temeljcu, iskostiti i u hladno dodati navedene namirnice. Blendati nekoliko minuta te dobivenu paštetu staviti u hladnjak pola sata. U vrećicu za ukrašavanje torti staviti nastavak po želji i paštetu oblikovati na krekeru.

Servirati na listićima rikole i maslinovog ulje s peršinovim listom. Na kraju staviti suzicu od crvene svježe paprike.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata/Dubravka Scharmitzer