Đumbir je biljka iz porodice ljiljana čiji se korijen koristi u ljekovite svrhe preko 5000 godina. Porijeklom iz Indije, proširio se po cijelom svijetu. Korijen biljke vrlo je aromatičan i daje u isto vrijeme i slatkoću i ljutinu. Koristi se u svježem obliku, narezan ili nariban, ali i u prerađenom obliku kao prah.

Njegov aromatičan i ljut okus daje karakterističnu pojačanu aromu jelima i pićima pa đumbir treba dodavati u malim količinama kako hrana i piće ne bi postali preljuti. Osim što obiluje raznim mineralima i vitaminima, bogat je tvarima koje potiču probavu, smanjuje grčeve, ali i pomaže kod bolesti dišnih puteva, olakšava iskašljavanje i osnažuje tijelo.

Dobra je ideja dodati svježi, naribani đumbir u jutarnji smoothie ako se želi izgubiti koji kilogram nakon prazničnog prejedanja ili samo pročistiti organizam, predlažu učenici 3. razreda zanimanja agroturistički tehničar.

Smoothie s ciklom i đumbirom

Namirnice:

1 žličica naribanog đumbira, 2 veće jabuke, 1 cikla, 1 žlica marmelade od aronije, 1 banana, 3 dl mlijeka (može i sojin napitak) i oko 3 dl vode za željenu gustoću

Priprema:

Jabuke i ciklu najbolje je prije stavljanja u blender naribati te dodati sve navedene namirnice i usitniti najvećom brzinom. Napitak nije potrebno cijediti prije posluživanja.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata/Dubravka Scharmitzer