U posljednje vrijeme raste potreba za posebnim i drugačijim oblicima prehrane. Razlozi mogu biti različite bolesti, intolerancija na hranu, alergije, ali i želja za novim izazovima u području kuharstva i slastičarstva. Zbog svega navedenog, izazov su prihvatili i ugostitelji koji u svoju ponudu žele uvrstiti zdravu prehranu i zdravo slastičarstvo. To je jedan od razloga što su nastavnice iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata boravile u Sisku na edukaciji Zdravo slastičarstvo u organizaciji RCK Osijek.

Torte i kolači su hladna desertna jela kojima se završava obrok. Pripremanju, gotovljenju, prezentiranju i izdavanju desertnih jela treba posvetiti veliku pozornost jer gost upravo po desertu stvara dojam o cijelom obroku. Kako ukusnu tortu koja ima brašno, šećer, jaja i margarin napraviti kao zdravu slasticu?

Evo recepta po kojem su slasticu pripremale nastavnice na edukaciji Kul-IN u Sisku.

Torta od malina

Namirnice za čokoladni biskvit:

188 g pirovog brašna, 120 g kokosovog šećera, 3 žlice tamnog kakaa, 1 žličica sode bikarbone, pola žličice soli, 2,5 dl vode, 72 g rastopljenog kokosovog ulja, 1 žličica octa, 1 žličica ekstrakta vanilije i smrznute maline uvaljane u pirovo brašno.

Namirnice za čokoladni ganache:

120 g tamne čokolade i 240 g kokosovog vrhnja

Namirnice za ukras:

40 g tamne čokolade i 40 g zobenog mlijeka, kokosovi listići za cvijet

Priprema:

U posudi umiješati ručnom žicom prvo suhe sastojke te dodati navedene tekuće sastojke. Dobivenu gustu smjesu izliti u kalup promjera 18 cm i poslagati uvaljane maline. Peći u pećnici na 165 °C, 30 minuta. Na ohlađen biskvit izliti čokoladni ganache (kremu) i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati. Na kraju ukrasiti čokoladom otopljenom u zobenom mlijeku.

Izvor|Foto: Srednja Strukovna škola Antuna Horvata/Dubravka Scharmitzer