Chia sjemenke vrlo su sitne i neugledne sjemenke biljke iz obitelji metvice. Nose titulu superhrane iako su tek krajem prošlog stoljeća stigle u Europu iz Južne Amerike. Nisu samo prolazni hit jer su već otkriveni blagotvorni utjecaji na ljudsko zdravlje. U njima se skriva puno prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, proteina, antioksidansa i aminokiselina. Chia sjemenke imaju vrlo pozitivno djelovanje ne samo na zdravlje, već i na cjelokupan organizam – pružaju energiju, pomažu probavi i snižavaju kolesterol.

Kako upotrijebiti i jesti chia sjemenke? Priprema je vrlo jednostavna. Poželjno ih je namočiti u mlijeko nekoliko minuta prije jedenja sa zobenim pahuljicama, kao doručak, ili ih ubaciti u smoothie.

Učenici kuhari predlažu zdravi puding sa chia sjemenkama i zobenim mlijekom uz dodatak meda i voća.

Priprema:

1 šalicu (oko 1 dl) chia sjemenki i 5 šalica zobenog mlijeka s većom žlicom meda pomiješati u posudi i staviti u hladnjak. Nekoliko puta, tijekom stajanja od 2 sata, sadržaj promiješati. Na kraju će nastati vrlo gusta želatinozna masa koju staviti u posudice za posluživanje i ukrasiti svježim voćem (na fotografijama je josta izvađena iz ledenice) ili marmeladom.

Puding jesti ohlađen jer je vrlo osvježavajući.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata/Dubravka Scharmitzer