Kopriva je biljka koju svi poznajemo. Možda smo s njom imali neugodan bliski susret u djetinjstvu kad je poslužila kao „odgojno pomagalo“ ili smo ju brali kao hranu za životinje. Možda smo vidjeli šampon na kojem piše „kopriva“ ili je pad s bicikla završio baš u koprivama, s opekotinama. Što je kopriva? Je li kopriva beskoristan korov?!

Kopriva spada u samoniklo bilje, a sama riječ „samoniklo“ govori da su to biljke koje su same, bez čovjekove pomoći, pronašle svoje mjesto u prirodi. Ona prati ljudski rod od prvih civilizacija do današnjih dana, oduvijek ljude liječi, hrani, čak i odijeva. Ona je, ustvari, korov (ali ne i beskoristan) koji raste po zapuštenim mjestima, svuda gdje živi čovjek – u blizini naselja, kuća, ograda, na odlagalištima otpada, u prorijeđenim šumama, ali gotovo uvijek na vrlo plodnim zemljištima. Zdravlje nadohvat ruke!

U koprivi se nalazi željezo za poboljšanje krvne slike i kalij koji je neophodan za normalnu funkciju srca. Osim toga, u koprivi ima vitamina A koji podržava razvoj stanica u ljudskom organizmu i koji je nužan za dobar vid, zdravu kožu i kosu, a pomaže i u liječenju infekcija usta, nosa i grla te je važan za zdravlje cijelog dišnog i probavnog sustava. Tu su i vitamini K i D koji pomažu zdravlju kostiju i jačaju imunitet, a vitamini B1 i B2 važni su za zdravlje kože i kose.

A zašto tu koprivu ne nabrati i upotrijebiti ju u kuharstvu za vrlo zdrave obroke kao što su juhe, variva, pite, popečci, kruhovi ili za zdrave i osvježavajuće čajeve. Prvi i najvažniji korak je ubrati zdravu koprivu, naravno u rukavicama, i blanširati ju.

Zeleni popečci od koprive

Namirnice:

Oko 100 do 150 g blanširane koprive, 2 jušne žlice zobenih pahuljica, 1 jušna žlica pirovog brašna (može i oštro pšenično brašno), 1 jaje, 1 mladi luk, žličica soli, vegeta i malo papra, uz dodatak pola praška za pecivo.

Priprema:

Koprive blanširati i ocijediti (ne stiskati rukama) te ih ohlađene usitniti na dasci. Mladi luk zajedno s listovima izrezati na kockice te dodati zajedno s navedenim namirnicama i koprivom. Sve sjediniti i ostaviti nekoliko minuta da zobene pahuljice upiju višak vode. Oblikovati popečke i pržiti ih na vreloj masnoći. Pržene popečke staviti na papirni ubrus da upije zaostalu masnoću.

Poslužiti uz neko varivo ili uz krumpir pire.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata/Dubravka Scharmitzer