Put začina pomorski je put od Europe do Indije i sve do Indonezije kojim su plovili portugalski pomorci još davno u 15. stoljeću. Razlog je trgovina začinima tj. namirnicama koje su imale veliku vrijednost ne samo kroz upotrebu u hrani već i u medicinske svrhe kao lijek. Možemo reći da je Vasco da Gama „zapaprio“ Europu jer je prvi portugalski moreplovac i istraživač dovezao papar, muškatne oraščiće, klinčiće i cimet tim novim trgovačkim putem, koji je trajao nekoliko mjeseci, oko Afrike.

Cimet je začin dobiven sušenjem unutarnje kore stabla koje raste na otoku Šri Lanki, nekadašnjem Cejlonu. Može se pronaći kao komadići suhe kore ili u obliku praha. Vrlo je aromatična namirnica koja ima ulogu antioksidansa, pomaže u probavi, snižava masnoću u krvi, poboljšava rad srca, a stvara i ugodu dok ga mirišemo.

Upotrebljavamo ga kao prah u kolačima s jabukom ili u gotovljenju kuhanog vina s klinčićima. Kora cimeta sa sušenom narančom može poslužiti kao osvježivač prostorija. Sve to o cimetu i Putu začina, učenici kuhari 2. K razreda, ujedno i članovi UZ Strossmayer,  predstavili su posjetiteljima u Noći muzeja 2023. u Muzeju Đakovštine zajedno sa svojim nastavnicama.

Da bi miris cimeta bio još izraženiji, učenici su pekli bakine kalupaše s dodatkom cimeta. Evo recept:

Bakini kalupaši s cimetom

500 g oštrog brašna, 150 g svinjske masti, 180 g šećera, 4 jaja, žličica sode bikarbone i pola veće jušne žlice cimeta.

Od navedenih namirnica umijesite prhko tijesto i pecite u el. pekaču. Keksići se mogu jesti odmah.

Izvor: Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo/Dubravka Scharmitzer
Foto: Muzej Đakovštine