U različitim dijelovima Hrvatske jelovnici su za Badnjak bili tradicionalno obilježeni posnim i nemrsnim jelima. Treba se čuvati za Božić, kažu vjernici, jer će tada blagdanski stol biti bogato nakićen. Post za katolika znači uzeti samo jedan obrok u danu, nekada samo kruh i vodu za cijeli dan. Nemrs znači da se može jesti uobičajena tri obroka dnevno, ali da to ne bude meso, a u nekim dijelovima Hrvatske ni mlijeko ni jaja.

Nekada su blagdanski običaji i hrana bili vezani za domaću proizvodnju. U svakom kraju Hrvatske konzumiralo se ono što je bilo na dohvat ruke – hrana iz vlastitog vrta, polja, vode, štale ili obora.

U Slavoniji ujutro, Badnjak počinje medenom rakijom i suhim voćem, pekmezom na domaćem kruhu kao i vrućim lepinjama iz krušne peći. Prema starom običaju, ne jede se ništa do večere koja je obilna, ali nemrsna. No, za ručak se u posljednje vrijeme sve više na stolu nalazi fiš paprikaš kao i pržena pastrva, som ili potkove šarana. Poznati slavonski specijalitet šaran u rašljama s krumpir salatom dobio je svoje mjesto i u gastronomiji.

Učenici 3. C/M/P razreda, zanimanja mesar, na satima praktične nastave napravili su kobasicu od mesa šarana. Kuhari 2. K su od glave, repa i ostataka nastalih iskoštavanjem šarana skuhali ukusnu juhu. Sve su obogatili krumpir salatom. “Neka nemrsna jela ovoga Badnjaka budu malo drugačija”, kažu učenici i njihova nastavnica.

Kobasica od šarana

(za 4 osobe)

Oko 700 g iskoštenog mesa šarana treba usitniti na stroju za mljevenje mesa, začiniti solju, paprom, crvenom paprikom i češnjakom. Nadijevanje u ovitak također se može obaviti na stroju za mljevenje, samo mu se treba promijeniti nastavak. Kobasicu oblikovati na željenu dužinu, pržiti na malo ulja i poslužiti uz krumpir salatu.

Juha od ribe

(za 4 osobe)

U posudu naribati veću mrkvu i komad celera, usitniti luk i češnjak te doliti 2 litre vode i kuhati 15 minuta. Zatim, dodati 1 dl bijelog vina i 2 dl soka od rajčice, po ukusu soli, papra, crvene paprike, vegete i lovorov list. Nakon minute kuhanja dodati glavu, rep i ostatke od iskoštavanja šarana. Sve zajedno kuhati još 15-ak minuta.

Dobivenu juhu možete poslužiti i bez tjestenine.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata/Dubravka Scharmitzer