Uskrsni je ponedjeljak – dan kada se kršćani prisjećaju puta uskrsnulog Isusa u grad Emaus i njegova prvog susreta s učenicima.

Naime, nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha. Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se i bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa.

Kod nas u Hrvatskoj rašireni običaj je da se na Uskrsni ponedjeljak posjete rodbina i prijatelji, ali običaji se razlikuju od kraja do kraja, pa je tako u Slavoniji i Baranji običaj da mladići izlaze iz kuća s kantama, bokalima i bocama vode i njome polijevaju susjede, prolaznike, znance. Ljutnje nema jer takav je običaj koji simbolizira Isusovo uskrsnuće, ali i zdravlje, čistoću. Skupine mladića na Uskrsni ponedjeljak ujutro, još prije 10 sati, ‘naoružane’ kantama punima bunarske hladne vode stanu ‘u zasjedu’ i čekaju ‘žrtve’, polijevajući vodom najčešće djevojke i žene koje su bez imalo ljutnje, no mokre do kože, odmah otišle kući na presvlačenje. S kantama vode u rukama mladići prelaze vrtove kako bi neočekivano banuli u tuđa dvorišta, ispred tuđih kuća i iznenada nekoga ‘počastili hladnim tušem.’ Doznajemo od portala aktualno.hr

Foto: Petar Dešić