Godina 1806. svakako je jedna od značajnijih u povijesti Đakovačke biskupije. Te godine na biskupsku stolicu u Đakovu dolazi Antun Mandić, kulturni prosvjetitelj i vješti upravitelj, koji će u devet nepunih godina biskupske službe svoju biskupiju usmjeriti na put značajne, kako duhovno-kulturne tako i materijalne obnove. Uz Mandića se vezuje nastanak današnjeg Bogoslovnog sjemeništa, reorganizacija i financijsko uređenje školstva u Slavoniji, urbanističko uređenje Đakova te organiziranje glazbenog života u stolnoj crkvi. Još iste godine kad je postavljen za biskupa, Mandić iz Beča dovodi Johanna Petrusa Jakoba Haibela (Graz, 20. srpnja 1762. – Đakovo, 24. ožujka 1826.), pjevača, kompozitora i orguljaša te ga postavlja za katedralnog glazbenog ravnatelja.

Haibla u prvoj polovici 1806. godine nalazimo u Đakovu, kako nam svjedoči jedno pismo Konstance Mozart, udovice slavnog kompozitora W. A. Mozarta. Početkom sljedeće 1807. godine Haibel se u Đakovu ženi s pjevačicom i glumicom Sofijom Weber, o čemu svjedoči matica vjenčanih župe Svih Svetih u Đakovu. Sofija je pak sestra Konstance, udovice Wolfganga Amadeusa Mozarta, a potječe iz poznate njemačke glazbeničke obitelji istoga prezimena. Spomenimo i to da je Sofija u mladosti bila vrlo bliska s Mozartom te da je pred kraj svojeg boravka u Đakovu, u pismu adresiranom na Nikolausa Nissena, prvog Mozartovog biografa, opisala kompozitorove posljednje dane i smrt.

Početkom 2017. godine u Arhivu Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu pronađeno je više do sada nepoznatih Haibelovih skladbi među kojima i njegov Requiem u c-molu. Haibel je komponirao mnogo glazbenih misa i druge crkvene skladbe, od kojih nam je u rukopisu sačuvano 16 komada. Mise je preuzeto Franjo Kuhač te ih uvrstio u svoju zbirku muzikalija, gdje su pronađene početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Tako se danas svih šesnaest misa u autorovim autografima čuvaju u Glazbenom odjelu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao Kuhačeva ostavština. Haibel se očito dobro snašao u novoj sredini o čemu svjedoči i činjenica da je tu ostao dvadeset punih godina, odnosno do kraja života. Umro je u Đakovu 24. ožujka 1826. godine i sahranjen je na mjesnom groblju, a podatke o tome nalazimo u matici umrlih župe Svih Svetih u Đakovu.

Za vrijeme svog života u Beču afirmirao se kao poznati skladatelj popularnih glazbeno-scenskih djela ( tzv. Singespiel), komičnih opera, baletnih pantomima kojih je sačuvano 20.

Povezan je s dva vrlo istaknuta skladatelja ondašnjeg vremena. Kao šurjak, s W.A. Mozartom te s L. van Beethovenom kroz balet Le nozze distrubate oder Die unterbrochene Hochzeit, čija je glazba nadahnula Beethovena za 12 varijacija na temu Menuett a la Vigano za klavir.

Najuspješnije Haiblovo djelo bila je komična opera u tri čina Der Tyroler Wastel koja se u Beču između 1796.-1801. izvela 118 puta. Ista opera se izvodila i u Zagrebu.

Program obilježavanja 260. obljetnice rođenja austrijskog skladatelja i orguljaša Johanna Petrusa Jakoba Haibla ( Graz, 1762.- Đakovo, 1826.)

16. listopada 2022.

Samostanska crkva Milosrdnih sestara sv. Križa, Đakovo

19:00 sati

Vokalno-instrumentalni koncert

Izvođači: članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Zagreb i studenti Muzičke akademije Zagreb, dirigent Ivan Šćepanović

             Josipa Leko, orgulje

             Ana Ticl Bušić, sopran

17. listopada 2022.

Kuća Reichsmann, Đakovo

16:30 sati

Predavanje: Ivan Andrić

Projekcija dokumentarnog filma: Jakob Haibel – Mozartov šurjak u Đakovu, Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo i RCK VirtuOs, Regionalni centar kompetentnosti u turizmu

17:00 sati

Radionica izrade Haibelovih pralina, Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo

Samostanska crkva Milosrdnih sestara sv. Križa, Đakovo

19:00 sati

Instrumentalni koncert

Izvođačice: Tea Kulaš, orgulje, Graz

                  Vanesa Iličić, Gitara, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Pokrovitelji:

Grad Đakovo
Osječko-baranjska županija
Đakovačko-osječka nadbiskupija
Organizator: Kreativna kulturna mreža Osijek

Partneri:

Umjetnička organizacija Zara, Zadar
Srednja strukovna škola Antuna Horvata u Đakovu
Turistička zajednica Grada Đakova
RCK VirtuOs, Regionalni centar kompetentnosti u turizmu

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova