Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština UN-a 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje kako bi se ojačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Turistička zajednica Grada Đakova, Dječji vrtić ”Zvrk” i LAG ”Strossmayer” će Dan planeta Zemlje u Đakovu zajednički obilježiti zanimljivom akcijom, u ponedjeljak, 23. travnja 2018. godine u 10:00 sati u Ulici Ivana Pavla II (Korzo). U ovakve i slične akcije je nužno uključiti i djecu. Njima ostaje ovaj planet, naša Zemlja, najveće bogatstvo koje nitko nije stekao, nego smo ga dobili na korištenje. Svijest o očuvanju okoliša se stječe od malena i tu svijest i ljubav prema prirodi moramo usaditi u naše najmlađe. Zato će djeca iz Dječjeg vrtića ”Zvrk” pokazati što su naučili, te poslati poruke o očuvanju okoliša svima koji se nađu u Đakovu na Korzu u vrijeme programa.

Djeca su ponekad najbolji učitelji i sigurno možemo puno toga od njih naučiti, stoga podržite ovu akciju svojim dolaskom na Korzo u ponedjeljak, 23. travnja 2018. u 10:00 sati, pogledajte što smo Vam priredili, ponesite uspomene, te svi zajedno pokušajmo unaprijediti svijest o očuvanju okoliša.

 

Autor: T.Z.