Policijska uprava osječko-baranjska jučer je svečano obilježila Dan policije i blagdan svog nebeskog zaštitnika, svetog Mihaela, kao i Dan Policijske kapelanije Sveti Jeronim.

Prisjetili su se djelatnika Policijske uprave osječko-baranjske, koji su nesebično dali svoje živote za slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

Broj od 60 poginulih, 154 ranjena policajca i jedan nestali iz ove Policijske uprave govori i više od riječi koliku je žrtvu podnijela hrvatska policija da bi se Slavoniju i Baranju obranilo od agresora.

Obilježavanje je počelo Svetom misom u 8 sati u kapelici Svetog Jeronima u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj. U 8,40 sati pred spomen obilježjem palim policajcima položili su vijence i zapalili svijeće obitelji poginulih, nestalih i umrlih policijskih službenika, izaslanica Tome Medvjeda, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Sanja Ivković, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece sa zamjenikom Darijom Premecom, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku János Magdó, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i Jurica Tolj, predsjednik odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge, gradonačelnici gradova i načelnici općina Osječko-baranjske županije, predstavnici hrvatske vojske, pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek, Zvonko Grgec sa suradnicima, predstavnici Sigurnosno obavještajne službe, upravitelj Zatvora u Osijeku Dražen Borovečki sa suradnicima, predstavnici sindikata i mnogi drugi.

Jučer je uz Dan policije obilježen i Dan Policijske kapelanije Svetog Jeronima te nam se prigodnim govorom i molitvom obratio policijski kapelan pater Stjepan Harjač.

Svečani program održan je s početkom u 10 sati u Gospodarskom centru u Osijeku, gdje su izložena policijska vozila i opremu koju svakodnevno koriste u svom radu.

Tijekom svečanosti uzvanicima se obratio načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, Ladislav Bece, koji je naglasio da se svakodnevno, a posebno danas prisjećamo svih radnih kolega, prijatelja i suboraca koji više nisu s nama. Načelnik je naglasio da je sigurnost bitna te da bez sigurnosti nema investicija i nema gospodarskog razvoja. Naveo je i kako rad policije nije samo represija već i prevencija te da je policija spremna na sve izazove.

Zahvalio se Osječko-baranjskoj županiji, svim gradovima i općinama što podržavaju sve preventivne projekte policije, ali i svim institucijama i udrugama te medijima, koji su naša poveznica s građanima. Zajedničkim djelovanjem svih nas stvorili smo uvjete za siguran život svih građana.

Kao važna postignuća ove godine načelnik je naveo da je policija u kratkom roku razriješila i uhitila počinitelja koji je osječkoj sutkinji zapalio automobil, privela počinitelje ratnih zločina počinjenih na području Baranje, s ulica maknula preko tonu droge, a za istaknuti oko 11 kilograma heroina i preko 3 kilograma kokaina, zaplijenila 18 tona švercanog duhana, osiguravala je preko 1000 javnih okupljanja, koja su protekla bez većih incidenata.

Prigodno su se obratili zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Mato Lukić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Dragan Vulin, koji su izrazili iznimno zadovoljstvo sa stanjem sigurnosti i suradnjom s Policijskom upravom osječko-baranjskom kao i samim radom policije što se uvelike odrazilo na gospodarski razvoj. Naglasili su kako je sigurno okruženje preduvjet za gospodarski razvoj cijele Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Obojica govornika su svim djelatnicima policije Čestitali naš dan.

Policijska uprava osječko-baranjska za Dan policije pohvalila je deset policijskih službenika koji su svojim radom, zalaganjem i ponašanjem ostvarili radne rezultate i pozivno utjecali na kvalitetu rada i ugled službe. A to su: Zoran Jakšić, Josip Župčić, Vladimir Horvat, Slavko Prugovečki, Toni Radić, Mark Ivan Cerković, Robert Hmeljina, Hrvoje Kordić, Romeo Brođanac, Borna Bošnjak.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija