Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta danas (27. siječnja 2022. godine) položeni su vijenci pred spomenikom „Majka i dijete“ u Parku Oscara Nemona u Osijeku. Obilježavanje je održano u organizaciji Židovske općine Osijek, a vijence su položili zamjenik župana Mato Lukić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, zamjenica predsjednika Židovske općine Osijek Biljana Majnik Papo te predstavnici UHDDR „Sveti Rok“ Osijek.

– Polaganjem vijenaca odajemo počast svim žrtvama holokausta, a današnji je dan prigoda da osvijestimo sebe i čitavo čovječanstvo kako se ovakav strašan zločin ne bi nikada ponovio. Nažalost, svjedoci smo da su se slične strahote dogodile i u Hrvatskoj u nedavnoj povijesti, međutim na nama je sada da educiramo mlađe naraštaje i učimo ih pravim vrijednostima – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković naglasila je kako ovaj datum nikako ne smijemo zaboraviti.

– Mi kao društvo moramo preuzeti odgovornost u odgoju djece i mladih promicanjem mira, nenasilja i ljubavi kako se slični događaji nikada ne bi ponovili. Samo takvim pristupom osigurat ćemo da oni odrastaju u mirnijem, ljepšem i sigurnijem svijetu – rekla je Crnković.

Članica Židovske općine Osijek Paula Rem osvrnula se na važnost društvenog napretka i osude zločinačkih režima.

– Želim vjerovati da je društvo vrlo napredno i da smo došli daleko od stereotipa iz prošlosti, iako je antisemitizam i dalje prisutan u društvu, baš kao i negiranje ili umanjivanje zločina koji su se dogodili. Zato je važno obilježavati ovakve i slične datume, obrazovati mlade ljude, prisjećati se onoga što se dogodilo i prihvatiti odgovornost za povijesne događaje – istaknula je Rem i dodala da holokausta nisu bili pošteđeni ni osječki Židovi kojih je prije II. svjetskog rata bilo nekoliko tisuća u gradu, a danas ih je oko 150.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, odnosno na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust, Ujedinjeni narodi su 2005. godine 27. siječnja proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija