Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma danas je u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika, Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, krila Đakovo i đakovačkog ogranka Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba obilježen u Đakovu.

Kod spomenika „Glava koja tone“ položeno je cvijeće i upaljene svijeće. Izaslanik gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića, gradski vijećnik Ivica Slišković poklonio se žrtvama i odao počast zapalivši svijeću, a isto su učinile i udruge proistekle iz Domovinskog rata te organizatori komemoracije.

Predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, krila Đakovo Pero Šola u svom je obraćanju podsjetio da se ovaj Dan obilježava unazad 15-ak godina na inicijativu češkog predsjednika. Rekao je i kako je poznato da su žrtve bile diskriminirane do 1990. godine.

„Postoje žrtve komunizma i to su žrtve o kojima se nije smjelo govoriti, dok su žrtvama fašizma dizani spomenici i organizirane komemoracije. Mnogima ovdje danas prisutnima netko je stradao u obitelji, a o tom su morali šutjeti. Naše udruge su radile istraživanja, na području Đakovštine imamo oko 3000 žrtava komunizma. Popis je objavljen u knjizi Prešućene žrtve Đakova i Đakovštine u Drugom svjetskom ratu i poraću“, rekao je Šola dodavši kako je na području Đakovštine oko 1800 žrtava nacizma i fašizma, ukupno je to oko 5000 žrtava totalitarnih režima, a Đakovština je tada imala oko 55.000 stanovnika.

Nakon Đakova, komemoracija je održana i na groblju u Krndiji u znak sjećanja na 338 logoraša, Nijemaca, stradalih u tamošnjem logoru 1945. i 1946. godine. Molitvu je kod spomenika u Đakovu izrekao vlč. Anto Pavlović.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo