Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama komunizma “Glava koja tone” te otvaranjem izložbe slika akademskog slikara Mile Nekića “Žrtve totalitarnih režima” u kući Reichsmann, danas je u Đakovu u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika, Podružnice Osječko-baranjske županije obilježen Europski dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Kako je istaknuo član HDPZ-a Pero Šola, na prostoru Đakovštine po dosadašnjim istraživanjima od totalitarnih režima stradalo je oko 4800 žrtva i to na prostoru gdje je 1941. živjelo oko 55000 stanovnika. Od fašizma i nacizma, kako je istaknuo, stradalo je oko 1800 žrtva, od komunizma oko 3000 žrtava.

Na otvaranju izložbe Mile Nekića govorio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Loinjak te predsjednik HDPZ-a, Podružnice Osječko-baranjske županije Ivo Tubanović i sam žrtva totalitarnog sistema. On je 1984. godine zatvoren i osuđen na 16 godina od kojih je odslužio šest. Izložbu je otvorio Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik Goran Ivanović Lac.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost