Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, znakovito u 17.15 kada je počela akcija oslobađanja vojnih objekata, Grad Đakovo je u utorak 15. rujna obilježio 29. obljetnicu spomenutih događaja. Počast su uz delegaciju Grada Đakova odali i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja te Hrvatske vojske i policije.

Polaganjem vijenaca za poginulog pripadnika 3. GBR Kune Željka Trbaru u vojarni 3. GBR Kune istog dana u prijepodnevnim satima započelo je trodnevno obilježavanje 29. obljetnice oslobađanja vojnih objekata u Đakovu od tzv. JNA čija je prva žrtva bio Trbara. Đakovo obilježava i 29 godina od osnutka 122. brigade. U uvodu je riječi bilo o događajima što su prethodili trodnevnoj, munjevitoj akciji oslobođenja dviju vojarni u gradu, vojnog skladišta Gaj i Poligona Gašinci. Akcija je počela 15. rujna 1991. u 17.15, a već treći dan i posljednji pripadnik tzv. JNA napustio je grad. Zarobljene su velike količine oružja i streljiva koje je pomoglo u obrani i drugih mjesta. Napadi na vojarnu Dračice, danas vojarnu Kune, počeli su 15. rujna, a oslobođena je za dan.

O akciji je govorio tajnik 3. GBR Kune Marijan Petrak a skupu se obratio i zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem. Kod spomen-ploče Željku Trbari vijence su položili njegovi roditelji, 3. GBR Kune, Grad Đakovo, udruge 3. GBR iz drugih gradova, a stradalničke udruge zapalile su svijeće. Molitvu za poginule branitelje izrekao je vojni kapelan Vlado Mandura. Tijekom komemoracije izražena je nada kako će nagodinu 30. obljetnica biti podignuta na još višu razinu, a planira se i gradnja kapelice u krugu vojarne. Program je nastavljen izložbom Đakovo u Domovinskom ratu u Hrvatskom domu, dok je u kući Reischmann gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić otvorio izložbu Domovinski rat – iz privatne zbirke Joze Marinčića. U katedrali je služena misa za mir i domovinu, a potom održan koncert Zagrebačke filharmonije. Sve to dio je programa Zvonila su zvona katedrale naše, koji završava 26. rujna.

Grad Đakovo: službeno izvješće za javnost