Ovih je dana objavljen poziv za desetu Budrovačku likovnu koloniju (BULIK) koja će se održati 23. ožujka u prostoru Osnovne škole Budrovci.

“Godinu po godinu i eto nas, organiziramo desetu likovnu koloniju, na koju s veseljem pozivamo sve ljubitelje likovne umjetnosti. Na sudjelovanje u desetoj likovnoj koloniji odlučili smo pozvati učenike svih osnovnih škola i vrtića u Republici Hrvatskoj, osnovne škole iz hrvatskih krajeva iz Bosne i Hercegovine i škole koje rade po hrvatskom programu iz Vojvodine.

Likovnu koloniju uživo upriličujemo 23. ožujka 2024. u prostoru OŠ Budrovci te i ovom prilikom ugošćujemo slikare amatere iz Slavonije kao i sve talentirane učenike kojima Budrovci nisu daleko, a žele se druži i radi u kreativnoj i poticajnoj atmosferi. Zato, dragi prijatelji likovne umjetnosti, uključite sebe, svoju školu i učenike.”, poručuje ravnatelj Osnovne škole “Budrovci” Ivan Jukić.

Tema ovogodišnje likovne kolonije je “Ovo jaje palo s neba, baš u ruke koga treba”.

Jaja su oduvijek simbolizirala novi život, rođenje, plodnost, obilje i proljeće, a već su stari Egipćani, Perzijci, Grci i Rimljani darivali jaja kao simbol novog života koji stiže nakon zime. Život iz jajeta počinje probijanjem ljuske i zato je ono simbol Isusova napuštanja groba i uskrsnuća. Osim simbola života jaja su važan dio uskrsnoga stola te tradicionalan uskrsni dar, prigodno ukrašen. Tako su nastale pisanice – oslikana jaja, prema staroslavenskoj riječi „pisa“ što znači i slika. Motivi i tehnike kojima se „šaraju“ jaja doista su raznoliki i svaki se kraj Lijepe Naše izdvaja nekom svojom posebnošću. Posebni su i zanimljivi i običaji što se s pisanicama radi nakon što ih se dobije.

“Pozivamo vas da nacrtate/naslikate likovne radove koji će pokaza jaje u uskrsnom vremenu. Prikažite i tradiciju svojega kraja vezanu uz kuhanje, bojanje, poklanjanje, tucanje… jaja. Možete se, naravno, i simbolično izražavati. Svojim likovnim radovima pokažite da postoji nada u novi, ljepši, pravedniji, bolji život!”, poručuju organizatori.

Tri najbolja rada u svakoj kategoriji bit će bogato nagrađena, a spremno je i deset pohvala za ostale radove.

Sve detalje možete pronaći ovdje.

Izvor|Foto: Osnovna škola “Budrovci”