Program ovogodišnje manifestacije Svome gradu za blagdane u okviru koje se održava i Advent u Đakovu predstavili su danas na tiskovnoj konferenciji zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek. Pod geslom „Blagdani su tamo gdje je dom…“ ovogodišnji program u Đakovu je započeo 16. studenoga i trajat će sve do 17. siječnja iduće godine. Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Robert Francem, Grad Đakovo u skladu s uvjetima u kojima se nalaze njegovi građani, pokušava organizirati kulturni, društveni pa i turistički život odolijevajući izazovima.

U spomenutom razdoblju bit će održani brojni programi koji, dakako, u skladu sa situacijom vezanom uz pandemiju koronavirusa, mogu biti podložni izmjenama. U organizaciji programa sudjeluju brojne udruge građana te tri gradske ustanove kao nositelji kulturnog i društvenog života. Riječ je o Gradskoj knjižnici i čitaonici, Centru za kulturu i Muzeju Đakovštine. Oni će svojim programima upotpuniti manifestaciju.

Zamjenik gradonačelnika Francem istaknuo je pitanje klizališta oko čijeg je postavljanja bilo prijepora. Međutim, na nacionalnoj razini došlo je do zajedničkog mišljenja da bi se ona trebala otvoriti, pa će tako i u Đakovu uz poštivanje mjera, klizalište biti dostupno građanima, u prvom redu djeci.

Program će se održavati na više lokacija. Trg Josipa Jurja Strossmayerova ponovno donosi blagdansku priču uz adventski vijenac i paljenje svijeća, bit će postavljene i jaslice, no ovoga puta ne sa živim prikazom nego sa slamnatim skulpturama te već spomenuto klizalište.

Brojna događanja odvijat će se i u Kući Reischmann, a svojevrsna pozornica bit će i okićene ulice našeg grada. Novost su, naglasio je zamjenik Francem programi online.

Marija Burek, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova rekla je kako će se dosta programa iz ovogodišnje manifestacije održavati online. Istaknula je uključenost kulturnih i društvenih institucija u njegovu realizaciju. Na taj način održana je i retrospektiva Smotre povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske. Gradska knjižnica i čitaonica imat će „Blagdansko vrijeme za priču“, „Filmski ponedjeljak“ te likovne radionice. Centar za kulturu pak donosi svakog četvrtka program „Božić u kinu“. Ove godine neće izostati ni Moto Mrazovi, ali u prilagođenom obliku. Oni će proći gradom i posjetiti dječje vrtiće. U Đakovo će stići i Betlehemsko svjetlo, a bit će organizirano i službeno predstavljanje kalendara Grada Đakova za 2010. godinu. Ženska vokalna skupina Đakovčanke darivat će sve svoje sugrađane koncertom koji će se također održati online. Muzej Đakovštine organizirat će izložbe, a zanimljivo je da su izradili vodič za djecu. Novost je i Božićni koncert KUD-a Tena koji će se također održati online. Bit će predstavljen i Zbornik Ogranka Matice hrvatske u Đakovu povodom 50 godina od osnivanja i 30 godina od obnove rada i to u Kući Reischmann. OŠ Josipa Antuna Ćolnića online će promovirati svoj spot „Zimski san“, a na isti način koncert će održati i Puhački orkestar DVD-a Đakovo. U Centru za kulturu održat će se koncert Zagrebačkog komornog orkestra.

Silvestarska noć koja je okupljala brojne Đakovčane i njihove goste, prema sadašnjim uvjetima, održat će se online i to uz Tamburaški sastav Dyaco. OŠ Vladimira Nazora organizira zimske radionice pod nazivom „Pozitivan duh“, a brojne radionice u okviru manifestacije organizira i udruga ARLA u festivalu Kalorifer.

CJELOKUPAN PROGRAM POGLEDAJTE OVDJE.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost