Nebeska su prostranstva s ljudskom oku rijetkim pojavama oduvijek privlačila čovjekovu znatiželju i budila maštu. Bilo je tako i uoči sinoćnje potpune pomrčine Mjeseca, no jači su od bilo koje svemirske sile ovaj put, nažalost, bili tmurni oblaci. Nadvili su se još poslijepodne nad Slavonijom, pa iako smo se do Mjesečevog zalaska u Zemljinu sjenu nadali da će se oblaci prijateljski razići, oni su čvrsto odlučili pokvariti “predstavu”.

Propalo je i teleskopsko motrenje pomrčine s đakovačkog Bajera, za koje se pripremalo Astronomsko društvo Orion, unatoč tomu što se ondje pojavilo 50-ak građana, vjerujući da će nebesku atrakciju vidjeti bolje od svih ostalih. Potpunu pomrčinu Mjeseca, najavljuju đakovački astronomi, morat ćemo pričekati do 21. siječnja 2019., kada će Mjesec ostati pokriven sat vremena, što je ipak gotovo dvostruko kraće.

Iz Oriona sve razočarane oblacima pokušavaju utješiti organiziranim promatranjem Marsa u tzv. opoziciji, vjerojatno već u ponedjeljak 30. srpnja. Naš susjedni planet bit će neuobičajeno velik i svijetao, udaljen samo 57,7 milijuna kilometara od Zemlje na svojoj kružnoj orbiti oko Sunca i također vidljiv golim okom, a kamoli teleskopom!

Danijel Geošić