Na samom kraju Drugog svjetskog rata, počevši od 19. travnja 1945., partizanske jedinice u Posavini izvele su “Operaciju Vlaška Mala”, poznatiju pod imenom Bitka za Odžak.

Cilj joj je bio skršiti posljednji otpor preostalih lokalnih hrvatskih snaga koje se nisu htjele povući prema zapadu i odbijale predaju te nastavljale pružati žestok otpor znatno jačim i brojnijim partizanskim jedinicama sve do 25. svibnja 1945. godine. U tim borbama i masakru nad lokalnim stanovništvom nakon okončanja sukoba, partizani su pobili najveći broj od 3411 ovdašnjih Hrvata, stradalih tijekom Drugog svjetskog rata.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić sudjelovao je u subotu (25.svibnja 2024.) na komemoraciji koja se pod nazivom Dani sjećanja odvija u mjestu Posavska Mahala kraj Odžaka i odao počast nevinim žrtvama hrvatskog naroda. Komemoraciji su nazočili brojni dužnosnici i gosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane general Željko Živanović, Željana Zovko, članica Europskog parlamenta, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, generalni konzuli RH u BiH, Đuro Topić, predsjednik Vlade Posavske Županije, gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina.

U nedjelju (25.svibnja 2024.) je u mjestu Garevac na području Općine Modriča, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, uz druge visoke goste, odao počast poginulim pripadnicima . brigade HVO Modriča, nakon čega je sudjelovao u komemoraciji kojom su se stanovnici Posavine prisjetili zločina što su ih počinile partizanske jedinice netom nakon završetka II. Svjetskog rata u mjestu Garevac i okolnim šumama. Sveta misa zadušnica održana je na lokacij Burića štala gdje je između 23 -28. svibnja 1945. godine bilo zatočeno više od 500 osoba odakle su zatočenike partizani noću odvodili na obalu rijeke Bosne i druga stratišta te ih nemilosrdno poubijali. Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić polaganjem vijenca i paljenjem scvijeće odao je počast nevinim žrtvama partizanskog terora i na lokaciji Maksimuša u garevačkoj šumi gdje je svirep način ubijeno 139 osoba.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija