Delegacija Osječko-baranjske županije predvođena županom Ivanom Anušićem imala je dvostruki razlog za jučerašnji posjet Splitu. Na poziv Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana posjetili su županijsku upravu gdje su razgovarali o povezivanju dviju županija kroz teme iz područja obrazovanja, zbrinjavanja raseljenih osoba, turizma i poljoprivrede.  

– S obzirom na projekte i programe koje planiramo provesti u naredno vrijeme razmijenili smo svoje ideje na važnim temama poput poljoprivrede i suradnje po pitanju obrazovanja, odnosno izgradnja centara izvrsnosti. Razmijenili smo iskustva i o prihvatu raseljenih osoba iz Ukrajine. Znate da je, uz Gospić i Varaždin, Osijek jedan od centara formiran od Vlade RH za prijem raseljenih osoba – rekao je Blaženko Boban.

– Naše se županije nadopunjuju u puno segmenata i tema. Vidimo ogromnu mogućnost i prostor za suradnju na području poljoprivrede, turizma i obrazovanja, a sve kako bi pokrenuli nove i nadogradili postojeće projekte. Vjerujem da će naš primjer o regionalnom distribucijskom centru i zbrinjavanju raseljenih osoba pomoći Splitsko-dalmatinskoj županiji da unaprijedi svoje sustave kao što mi od kolega iz dalmatinske županije možemo puno naučiti o Centrima izvrsnosti – poručio je Anušić.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće koji je u završnoj fazi izgradnje u Osječko-baranjskoj županiji prvi je takav objekt koji se gradi u Hrvatskoj i stoga je osobito zanimljiv i Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja ima u planu sličnu investiciju.

– Osječko-baranjska županija već je odavno trebala imati takav centar i trebalo ih je biti deset. Radi se o centru koji bi vodio brigu o proizvođačima voća i povrća, govorimo o skladištenju proizvedene hrane, sortiranju, pakiranju, sušenju, dodanoj proizvodnji, nadogradnji proizvoda, marketinškoj pripremi i plasmanu proizvoda na tržište Hrvatske, ali i preko granice. Poljoprivreda je u protekle dvije godine ključnija čak i od nafte. Shvatili smo koliko je proizvodnja vlastite hrane važna za vrijeme pandemije, ali i sada kada je rat u Ukrajini – zaključio je.

Također su razgovarali o povezivanju i distribuciji proizvoda sa slavonskih i baranjskih polja u Dalmaciju te o važnosti proizvodnje vlastite hrane koju je Hrvatska osvijestila u vrijeme pandemije.

Nakon sastanka u županijskoj upravi oba su župana sudjelovala na konferenciji pod nazivom „Obrazovanje kao ključ društvenog i gospodarskog napretka“, koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

– Usklađenje upisnih kvota s tržištem rada, poticanje izvrsnosti od najranije dobi, stvaranje poticajnog okruženja za razvoj talenata i unaprjeđenje cjeloživotnog obrazovanja ključ su uspjeha budućih generacija. Osječko-baranjska županija ulaže u izvrsnost na tri razine, kroz Centar izvrsnosti, dva Centra kompetentnosti te Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske – rekao je župan Anušić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija