Već na početku nove godine razlog više za zadovoljstvo imaju đakovački ugostitelji koje je Grad, prosinačkom odlukom Gradskog vijeća, od 1. siječnja oslobodio plaćanja poreza na potrošnju. Gradski porez od tri posto obračunavao se dosad po svakom posluženom pivu, alkoholnom i bezalkoholnome piću. Iako će proračun, zbog ovog poteza vladajućih, ostati bez “sigurnih” gotovo pola milijuna kuna u ovoj, ali i svakoj idućoj godini, Grad je procijenio kako je gospodarska klima ipak boja nego u prethodnome razdoblju i odlučio olakšati poslovanje ugostiteljima.

Svjesni da ne mogu utjecati na formiranje plaća u privatnome sektoru, gradski čelnici ipak se nadaju kako će ovo porezno rasterećenje, što ga je strukovni ceh pozdravio i prije negoli je odlučeno o ukidanju nameta, u budućnosti utjecati na bolji radni status zaposlenih u ugostiteljstvu, suočenim s manjkom kvalificirane radne snage.

Ceh ugostitelja pred Grad (bio) postavio niz zahtjeva

Podsjetimo, ugostitelji su upozoravali kako je s tri posto poreza na potrošnju, dodanih na 25 posto PDV-a, njihov PDV u praksi 28 posto. Zato su inzistirali na mjerama koje bi donio Grad Đakovo, uvažavajući ugostiteljstvo, koje zapošljava oko 400 ljudi, kao najveću branšu u uslužnoj djelatnosti na lokalnom terenu. Istina, apetiti su tada bili puno veći; tražili su nižu cijenu odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, istu cijenu vode kao za kućanstva, ukidanje naplate parkiranja na javnim parkiralištima za sve građane, kao i smanjenje cijene za ljetne vrtove na javnim gradskim površinama, posebno onima koji terase postavljaju izvan centra grada i u prigradskim naseljima.

Ukidanje poreza na potrošnju najpravednije rješenje

– Razmišljali smo kako rasteretiti ugostitelje i odlučili se ukinuti porez na potrošnju. Razmatrali smo i druge opcije – poput naknade za terase, no nemaju svi ugostitelji terase, pa je ovo najbolje rješenje, obrazložio je pred Gradskim vijećem gradonačelnik Marin Mandarić, dodavši kako Grad financijski stoji dobro jer od poreza na dohodak ostaje puno više nego prije, dok novac, kazao je, više ne “curi” na sve strane pa gradska blagajna može podnijeti rasterećenja onih koji je pune. Ispunjeno je i obećanje Mandarićeva zamjenika Antuna Galića, koji je ugostiteljima još jesenas najavio promjene u proračunu za 2019. godinu.

U ime ugostitelja Gradu je na službenoj gradskoj Facebook stranici zahvalila tajnica Ceha Nada Prskalo Ališić, ne navodeći hoće li struka sada reterirati pred ostalim lani predloženim mjerama, uzme li se da je Grad ipak djelovao brzo i “niz dlaku” ugostiteljima.

Danijel Geošić