Do kraja listopada traje besplatno mikročipiranje pasa na području grada i prigradskih naselja, zajednička akcija Grada Đakova i Veterinarske stanice Đakovo s ciljem smanjenja broja odbačenih pasa i lutalica kojima se ne zna vlasnik. Vlasnici pasa, čiji ljubimci nemaju mikročip, mogu bez naknade čipirati svoje pse dolaskom u ambulantu Veterinarske stanice u Ulici kralja Tomislava 33 ili pozvati nadležnoga veterinara i tako uštedjeti 100 kuna, kolika je redovna cijena mikročipiranja, ili daleko veće iznose, ustanovi li se da svjesno izbjegavaju propisanu obvezu. Iako troškovi idu na teret lokalnoj samoupravi, gradovima i općinama na ovaj način dugoročno ostaju značajna sredstva koja su se dosad koristila za zbrinjavanje nečipiranih pasa.

Obveza je označavanja pasa mikročipom propisana Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede iz 2013. godine, kojim se nalaže da svi psi moraju biti mikročipirani najkasnije 90 dana od dana štenjenja, dok se zakonski propisana kazna za neobavljanje mikročipiranja penje i do vrtoglavih 6.000 kuna, podsjećaju iz Veterinarske stanice. Svaka je jedinica lokalne samouprave, pa tako i Grad Đakovo, uostalom, po Zakonu o zaštiti životinja iz prošle godine, dužna kontrolirati provođenje provedbe obveznog mikročipiranja pasa na svom području i osigurati što manji broji neoznačenih pasa.

Postupak mikročipiranja smatra se najučinkovitijim i najsigurnijim načinom trajnog označavanja psa i u Hrvatskoj se provodi od 2004. Nakon ugradnje čipa, njegov se jedinstveni broj uvodi u iskaznicu psa, a podaci o životinji i vlasniku u Upisnik pasa pri Ministarstvu poljoprivrede.

Danijel Geošić