Na Weekend Food Festivalu, najvećem regionalnom gourmet događaju koji se od 14. do 16. travnja održavao u Rovinju, jedan od istaknutih sudionika bila je i Osječko-baranjska županija kao jedna od najvažnijih gastronomskih i enoloških regija, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u zemljama bližeg okruženja. Tako je preko 2.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, uključujući i najeminentnije svjetske chefovei restoratere,imalo prilike upoznati sve adute autohtone slavonske i baranjske kuhinje te vinske ponude, koje su predstavili proslavljeni chef Tomica Đukić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije, Ivana Jurić i renomirani sommelier Damir Zrno.

Jedan od glavnih razloga zašto Weekend Food Festival u Rovinju iz godine u godinu privlači sve više profesionalnih kuhara, ugostitelja, gastro entuzijasta te domaćih i regionalnih medija su upravo cooking show radionice u režiji nekih od najistaknutijih svjetskih chefova. Tako je, uz španjolskog virtuoza Dabiza Munoza i danskog vizionara Rasmusa Munka, pravi kulinarski spektakl za okupljene priredio i Tomica Đukić, chef s puno utakmica u nogama, koji je tijekom svoje masterclass radionice predstavio crnu slavonsku svinju i oduševio prisutne, kako jelom, tako i pričom o kraljici slavonskog stola.

Viziju o projektu HeadOnEast i turističkim potencijalima istoka Hrvatske, predstavila je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Ivana Jurić, kao sudionica na panelu “Brendiranje destinacija kroz gastronomiju”. Koliko strast prema hrani može biti razlog za posjet destinaciji, bila je glavna tema panela, a pritom je glavna riječ bila upravo o tome koliko važno imati sustav opskrbe lokalnim namirnicama kao temelj za ponudu koja nudi jedinstven gastronomski doživljaj.

Osim kroz cooking show chefa Tomice Đukića i panel raspravu o brendiranju destinacije kroz gastronomiju, posjetitelji su tijekom cijelog Weekenda mogli upoznati Osječko-baranjsku županiju i iz prve ruke. U sklopu mobilne vinoteke koju je Županija predstavila u posebnom izložbenom prostoru, posjetitelji su mogli kušati vina Slavonije i Podunavlja uz posebnu prezentaciju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te sommeliera Damira Zrne o graševini i specifičnostima baranjskog, erdutskog, feričanačkog i đakovačkog vinogorja. Park prirode Kopački rit i TZ Osječko-baranjske županije iskoristili su ovu priliku i pozvali posjetitelje da otkriju sve što nudi istok Hrvatske već od proljeća.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija