Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da će se primjenjivati blaži režim za svinjogojce, te da će biti dopuštena svinjokolja u objektima namijenjenima vlastitim potrebama i trgovini svježim mesom.

“Jutros sam razgovarao s povjerenicom o poduzetim mjerama u suzbijanju afričke svinjske kuge. Danas je Stalni odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuju regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce.

Odluka stupa na snagu idući tjedan! Čestitam Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i svinjogojcima, koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju afričke svinjske kuge i očuvanju svinjogojske proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj.

Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona je proširena na Osječko-baranjsku županiju prije predviđenog roka”, objavio je predsjednik Vlade na X-u.

Igor Kretonić
Foto: Univerzal