Više od 300 učenica i učenika, najboljih iz cijele Hrvatske, danas je sudjelovalo na Superfinalu Croatian Makers lige iz robotike. Oni su najbolji timovi iz 600 škola, knjižnica, udruga i drugih ustanova koje sudjeluju u Croatian Makers ligi. Učenici su bili podijeljeni u dvije dobne skupine, a u svakoj je nastupilo 40 ekupa.

Natjecatelji su rješavali kompleksan zadatak u kojem trebaju programirati nekoliko mBot robota koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, mjerenja vlage, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata.

Na otvorenju natjecanja sudjelovali su ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak i veleposlanik SAD, W. Robert Kohorst, a natjecanje je posjetila i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

Đakovština je na ovom natjecanju, možemo reći već tradicionalno, ostvarila sjajne rezultate.

Učenice 7. a razreda Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića, Marina Ćurković, Iva Mijakić i Ana Švegli, pod vodstvom mentora profesora Tomislava Milanovića, zauzele su treće mjesto u starijoj dobnoj skupini.

Odličan rezultat ostvarili su i robotičari iz 5. razreda Osnovne škole Budrovci, Denis Đuđik, Viktor Kladarić i Gabriel Tilli, pod vodstvom mentora profesora Vladimira Bičanića, zauzevši četvrto mjesto u mlađoj dobnoj skupini.

Nakon odličnih prošlogodišnjih nastupa u Croatians Makers ligi, sudjelovanja na svjetskoj smotri u Kini i potvrđenih ovogodišnjih rezultata, možemo reći kako Đakovština postaje jedna jaka robotička regija.

Igor Kretonić