Međubiskupijski sud prvoga stupnja u Đakovu nastavlja s radom od 1. rujna 2020. U dopisu kojega potpisuje dr. sc. Zdenko Ilić, sudski vikar Međubiskupijskoga suda prvog stupnja u Đakovu, stoji kako se pri dolasku na Sud stranke moraju pridržavati sljedećih preporučenih epidemioloških mjera:

  • Na Sud se može doći isključivo temeljem poziva Suda ili prethodne najave i dogovorenog termina dolaska na Sud putem službenog telefonskog broja Suda objavljenog na mrežnoj stranici www.djos.hr. Ulazak u prostorije Suda bit će dopušten samo osobi na koju je naslovljen poziv ili koja ima dogovoren termin.
  • Strankama koje su pod rizikom da su mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnima na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogle biti zaražene s COVID-19 ili su u samoizolaciji ili karanteni ili su oboljele od COVID-19, dolazak na Sud nije dopušten. Ako takva stranka zaprimi poziv Suda ili dogovori termin dolaska na Sud, neka odmah obavijesti Sud kako bi se odgodio predviđeni termin.
  • Na dan predviđenog dolaska na Sud, neka stranke kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2°C, neka ne dolaze na Sud. Isto tako, ako na dan predviđenog dolaska na Sud imaju simptome bolesti (npr. kašalj, otežano disanje, učestalo disanje, grlobolja, glavobolja, učestalo kihanje, probavne smetnje, gubitak okusa ili mirisa itd.), neka ne dolaze na Sud, a o svojoj spriječenosti neka obavijeste Sud.
  • Dolazak na Sud predviđa obveznu dezinfekciju ruku pri ulazu te pridržavanje mjera propisanog prostornog distanciranja od najmanje 2 (dva) metra uz obvezatno nošenje zaštitne maske i zaštitnih rukavica. Prije sudskog preslušanja stranke će potpisati izjavu da nisu bile zaražene COVID-19 ili da im nije bila određena mjera samoizolacije ili karantene.
  • Prostorije Suda u kojima će se ostvarivati neposredan kontakt sa strankama te korištena oprema redovito će se čistiti i dezinficirati, a prostorije prozračivati prije i nakon zakazanih termina.
  • S današnjim danom počinju teći i rokovi strankama u postupku.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Foto: Matej Šerfezi