Nakon što su 19. kolovoza u Kaštel Lukšiću u  Dvorcu Vitturi otvaranjem izložbe “150 godina bunjevačkih i šokačkih novina” započeli ovogodišnji 12. Dani Luke Botića, nastavljeni su proteklog vikenda u Đakovu.

Đakovački kulturni krug u suradnji s Udrugom Opor-Botići iz Kaštela organizator je ove kulturne manifestaciju koja nosi ime po velikom hrvatskom književniku Luki Botiću (1830.-1863), koji svojim životom i djelom i danas povezuje hrvatski sjever i hrvatski jug. Pokrovitelji manifestacije su Grad Đakovo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjska županija i Grad Kaštela.

Đakovački dio programa započeo je u subotu 21. kolovoza u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvaranjem izložbe i predstavljanjem monografije Olge Šram: Cilika Dulić Kasiba (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2020.), koja sažima opus možda i najvažnije slikarice hrvatske naive, koja je djeluje izvan Hrvatske. Monografiju su predstavili urednica Katarina Čeliković iz Subotice i đakovački prof. Mirko Ćurić, dok je prigodnu izložbu crteža Cilike Dulić Kasiba, fotografija i dokumenata otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić. Tijekom programa predstavljena je i video prezentacija autoričinog opusa.

U nastavku programa, u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera predstavljena je knjiga hrvatske književnice Biserke Goleš Glasnović: Karpatski listići (Hrvatsko-ukrajinsko društvo, Zagreb 2020). Predstavljena je i knjiga Lidije Bajuk: Međimurska popevka (Naklada Ljevak, 2020), koja je nastala nakon autoričinih višegodišnjih pomnih terenskih i arhivskih istraživanja prirodne i kulturne tradicije Međimurja. Završni dio programa u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera posvećen je sjećanju na Đuru Frankovića, hrvatskog etnografa, književnika, urednika, novinara i pedagoga iz Mađarske, prigodom pete obljetnice smrti (2016.-2021).

Program se potom nastavio u klupskoj atmosferi đakovačkog Rock kluba King gdje se govorilo o novim pjesničkim zbirkama Franje Džakule i Vlaste Markasovićm a uslijedile su Pjesničke posvete Luki Botiću, tj. pjesnička čitanja dvadeset slavonskih autora i autorica zastupljenih u Zborniku Dana Luke Botića V., u izboru Marice i Željka Kovača. Nazočna publika glasovala je o najboljoj pjesmi 12. Dana Luke Botića, u čast Luke Botića koji je prvi dobitnik jedne književne nagrade u Hrvatskoj – Nagrade Nevenovih čitatelja 1854. Solistički koncert održala je potom Lidija Bajuk.

U nedjelju, 22. kolovoza na smrtni dan Luke Botića, na Gradskom groblju u Đakovu položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobnicu Luke Botića uz prigodno govorenje Botićevih stihova: Sjaj nam sunce domovini slatkoj. Vijenac Grada Đakova položio je zamjenik gradonačelnika Antun Galić. Ove godine to nije označilo završetak Botićevih dana jer će se 18. rujna 2021. u 18 sati u Općini Gorjani, u Kulturnom centru Lucije Karalić održati Znanstveno-stručni skup: 250. godina od rođenja Adama Filipovića Heldentalskog ( Velika Kopanica, 2. IX. 1792 – Gorjani, 25. IX. 1871). Adam Filipović Heldentalski bio je Hrvatski svećenik Đakovačke i Srijemske biskupije, književnik i nakladnik Zaređen 1816., kapelan u Vrbici i u Osijeku, sjemenišni duhovnik u Đakovu, a od 1832. do smrti župnik u Gorjanima. Priredio treće izdanje Relkovićeva Satira (1822) dodavši mu autorovu stihovanu biografiju, opjevao život biskupa A. Mandića, anonimno objavio humorističko-anakreontički spjev o vinu Tužba grozdja negrišnoga i Razgovor priprosti iliti vrtlar s povrtaljem se razgovara. U duhu slavonskih prosvjetitelja, s odjecima srednjovjekovnog utilitarizma i baroka, prosuđivao narodne običaje te aforističkim stilom utjecao na prosvjećivanje puka. Od 1822. do smrti izdavao Slavonske kalendare. Prikupljanjem narodnog blaga, rodoljubnim pjesmama, slavljenjem hrvatskog jezika te pozivom na osnivanje književnog društva (akademije), pridružio se preporodnim gibanjima.

Dane Luke Botića prati tradicionalni Zbornik, koji ove godine izlazi na 164 stranice, ispunjen književnim tekstovima, prikazima knjiga, esejima i stručnim tekstovima.

Izvor|Foto: Grad Đakovo