Križni put obitelji Đakovačkog dekanata održan je u subotu, 9. ožujka 2024. na relaciji Đakovo-Dragotin, dugoj 10 kilometara. Prva postaja križnoga puta bila je u đakovačkoj katedrali, druga u Strossmayerovom parku, treća na Gradskom groblju i tako redom uz križeve krajputaše i kapelice uz cestu sve do dragotinskog svetišta Žalosne Gospe. Okupilo se oko 150 osoba: očeva, majki, djece, djedova i baka te drugih vjernika iz 13 župa Đakovačkog dekanata.

Križni put je predvodio Antun Nikolić, župni vikar đakovačke Župe Svih Svetih. Hodočasnicima je trebalo nešto više od 3 sata molitve i hoda za križem do Dragotina. Svi koji nisu mogli pješačiti dovezli su se u Dragotin i u 15 sati molili pobožnost križnoga puta u svetištu. Domaći župnik i upravitelj dragotinskog svetišta Blaž Jokić predvodio je misno slavlje u 16 sati za sve hodočasnike i vjernike domaće župe. S njim u koncelebraciji bili su i župni vikar Nikolić i mons. Luka Strgar, kanonik Prvostolnoga kaptola. Umirovljeni svećenik Ivan Zirdum bio je na raspolaganju onima koji su se željeli ispovjediti.

Župnik Jokić je u homiliji posebno naglasio razliku između religije i vjere, pukih običaja i vjere koja mijenja srca. Potaknuo je sve nazočne na korizmenu promjenu života, shvatiti što je bitno, a što nebitno i da se trud ulaže u bitno. Ono što vodi u Kraljevstvo Nebesko je uvijek teži put. Djelima naviještati Boga, manje govoriti i prestati kukati. Sve svoje poteškoće i životne nedaće donositi pred Kristov križ, a u ispovjedaonici tražiti oprost i utjehu svih životnih poteškoća.

Hodočasnike je tijekom cijeloga puta pratilo lijepo i sunčano vrijeme, tek po dolasku u svetište počela je padati kiša no velika nadstrešnica je zaštitila sve hodočasnike koji su radosno sudjelovali u misi i poslije se uz okrijepu zadržali na druženju.

Tekst/Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija/J. Hrehorović