U ponedjeljak, 8. studenog, u prostorijama Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije, održan je radni sastanak u sklopu preventivnog projekta „Siguran lov“ koji provodi Ravnateljstvo policije Republike Hrvatske.

Sastanak je rezultat sinergije Ravnateljstva policije te Policijskih uprava Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske s Lovačkim savezima Vukovarsko srijemske i Osječko-baranjske županije.

Na radnom sastanku sudjelovali su predstavnici organizacija sa područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, osobe s višegodišnjim iskustvom iz područja lovstva i to s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, Državnog inspektorata, Službe veterinarske i lovne inspekcije, Državnog inspektorata, Sektora za nadzor i zaštitu okoliša, prirode i vodopravnog nadzora, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Hrvatskih šuma, Odjela za lovstvo Vinkovci i Odjela za lovstvo Osijek, Osječko-baranjske županije, Upravnog odjela za poljoprivredu,

Odsjeka za zaštitu okoliša, Vukovarsko-srijemske županije, Upravni odjel za poljoprivredu i Odsjek za zaštitu okoliša.

Tema sastanka bila je podizanje razine sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i sveukupne sigurnosti u lovištima usmjerene na prevenciju stradavanja u lovu, kao i sprječavanja protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja u lovištima.

Posebno su istaknute preventivne aktivnosti u sklopu preventivnog projekta „Siguran lov“ koje se provode na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a rezultati preventivnih aktivnosti vidljivi su iz vrlo malog broja kaznenih djela “Protuzakonitog lova i ribolova” i činjenice da nema čestih stradavanja lovaca prilikom održavanja lova.

Sudionici sastanka ustvrdili su da suradnju i aktivnosti treba nadalje usmjeriti na preventivne aktivnosti koje su usmjerene na sigurnost u lovu i sigurno rukovanje oružjem, te sprječavanje protuzakonitog lova i da je u otklanjanju problema neophodan sinergijski angažman cjelokupne društvene zajednice.

Planirano je zajedničko osmišljavanje i snimanje video materijala i brošura sa svrhom korištenja prilikom obuke mladih lovaca pripravnika ali i edukacije svih lovaca s ciljem poboljšanja sigurnosti u lovu.

I nadalje će se nastaviti suradnja između Ravnateljstva policije te Policijskih uprava Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske s Lovačkim savezima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske, ali i svih ostalih organizacija koje su sudjelovale na ovome sastanku, a sve s ciljem poboljšanja sigurnosti u lovištima te rješavanje problema lovaca u lovištima.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost