U Đakovu se od 28. srpnja do 5.kolovoza 2021. godine održao projekt Tečaj osposobljavanja „50 shades of offline communication“ („50 nijansi offline komunikacije“). Projekt je organiziran od strane udruge C:E:T platforma, odobren od strane Nacionalne agencije za mobilnost i programe Europske unije u okviru Erasmus+ programa – ključna aktivnost 1 – Mobilnost ljudi koji rade s mladima.​

Na tečaju je sudjelovalo 27 sudionika i sudionica iz Hrvatske, Grčke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Litve, Švedske, Portugala i Poljske, a tečaj su vodili Tomislav Bogdan, voditelj projekta i trener u području neformalne edukacije te Agoritsa Mandraki iz Grčke, trenerica u području neformalne edukacije.

Sudionici projekta bili su zaposlenici partnerskih organizacija, voditelji i treneri koji rade s mladima u njihovim lokalnim sredinama, a kroz ovaj projekt su osnaženi te educirani za rad s mladima na teme nasilja na internetu, pravilnog korištenja društvenih mreža, razvijanja društvenih vještina kod mladih, prevencije socijalne isključenosti te prevencije online nasilja.

Kroz projekt su korištene razne neformalne metode učenja kao što su diskusije, debate, prezentacije, simulacije, igre uloga, teatar metode, a sve sa ciljem edukacije sudionika na zanimljiv i interaktivan način kako bi postigli planirane ishode učenja što je sudeći po rezultatima tečaja i više nego ispunjeno.

Također, kroz radionice sudionici su osmislili i nove metode rada s mladima koje će primjeniti u diseminacijskoj fazi kako bi radili na iskorištavanju rezultata ovog projekta, ali i kako bi naučeno primjenili u praksi i u njihovom svakodnevnom radu s mladima. Nakon predavanja i grupnih/individualnih refleksija, svaku večer sudionici su sudjelovali u mnogim zabavnim, ali u isto vrijeme i edukativnim aktivnostima. S obzirom da je na jednom mjestu bilo okupljeno mnogo različitih zemalja unutar Europe, prve dvije večeri bile su rezervirane za predstavljanje kultura i tradicija uz hranu, piće i ples. Između ostalog jedna večer bila je posvećena filmu koji je povezan s temom nasilja na internetu – Cyberbully, nakon kojeg je iznjedrila zanimljiva rasprava vezana uz nasilje na internetu i posljedicama koje isto može izazvati među mladima. Nadalje, sudionici su došli do zaključka da se žrtva lako može pretvoriti u nasilnika ukoliko nema odgovarajuće podrške, edukacije i programa prevencije. Stoga je bitno svakodnevno raditi na podizanju svijesti o opasnostima na društvenim mrežama i internetu, ali i poticati pozitivne promjene u svojoj lokalnoj zajednici i nacionalnim državama, pošto promjene dolaze odozdo prema gore (bottom-up approach).

Također, u sklopu projekta planirana je i izrada web stranice na kojoj će svi zainteresirani moći preuzeti materijale nastale kao rezultat ovog projekta, a isto tako saznati više o Erasmus+ programu i aktivnostima koje su provedene u sklopu ovog projekta.

I u narednom periodu C:E:T platforma nastavlja s pripremom novih projektnih prijedloga te sa sudjelovanjem na međunarodnim aktivnostima u sklopu Erasmus+ programa, a sljedeći projekt razmjene mladih „Europe on intersection“ održava se od 11. – 19. kolovoza 2021. u Đakovu gdje će 36 mladih iz 6 različitih država kroz razmjenu informacija i iskustava učiti o Europskim vrijednostima te budućnosti Europe i Europske unije.

Također, pozivaju mlade iz Đakova koji su zainteresirani za uključivanje u aktivnosti C:E:T platforme te za sudjelovanje na budućim međunarodnim aktivnostima, da im se jave putem facebook stranice C:E:T platform Hrvatska ili putem emaila [email protected].

Izvor: CET Platform Hrvatska

Foto: Ustupljena fotografija