U đakovačkom prigradskom naselju Đurđanci sinoć je održan zbor građana gdje je bilo govora o temama vezanim uz komunalnu infrastrukturu, ali ponajviše o težnji za osnivanjem mjesnog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Inicijativa je to koju je pokrenuo počasni umirovljeni zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Đakova Antun Jurman, a naišla je na odobravanje i snažnu podršku kako Grada Đakova tako i njegovog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Na zboru građana su uz predsjednicu VMO-a Katarinu Marinović bili zamjenik gradonačelnika Antun Galić, spomenuti inicijator osnivanja DVD-a Đurđanci Antun Jurman te sadašnji zapovjednik Vatrogasne zajednice i zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen.

Kuševac i Đurđanci jedina su đakovačka prigradska naselja koja nemaju osnovana dobrovoljna vatrogasna društva, a težnja je, kaže zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen, da se u svakom mjestu osnuju. – Ova inicijativa dolazi iz samog sela i hvale je vrijedna jer su Đurđanci jedno od najudaljenijih naselja. Osnivanje i ustroj DVD-a puno će značiti za sigurnost i zaštitu od požara, a s druge strane poznato je da dobrovoljno vatrogasno društvo nema samo protupožarnu namjenu nego i društveni značaj koji će se pokazati kroz okupljanje mještana i cjelogodišnji rad, kaže Klemen.

Inicijator Antun Jurman kaže kako je zapravo riječ o ponovnom pokretanju davno osnovanog, ali i ugašenog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đurđanci. Pojašnjava da je u knjizi autora Tome Šalića i Adama Pavića „Đurđanci kod Đakova“ pronašao zapis koji govori da je 1951. osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Đurđanci, koliko je članova brojilo, tko je bio prvi predsjednik itd.

Po zadnji zapisima o radu Društva pretpostavka je da je ono prestalo s radom oko 1959. godine. – Mještani su već odavno izrazili želju za osnivanjem DVD-a. Kako je moja supruga naslijedila kuću u Đurđancima koju sređujemo i vjerujem da ćemo tamo i preseliti i postati mještani, prateći život mjesta uvidio sam da nema aktivnosti, da je sve zamrlo, da mladi ne znaju što će sa sobom. Kako mi je vatrogastvo u krvi razmišljao sam kako bi bilo dobro da se tamo osnuje vatrogasno društvo. Prije nešto više od mjesec dana to sam predložio gradonačelniku Marinu i njegovom zamjeniku Antunu kao i zapovjedniku DVD-a Đakovo Klemenu i naišao na podršku, pojašnjava Antun Jurman. Očekuje, kaže, vrlo brzo prve korake oko osnivanja, odnosno obnove rada Društva.

Osim teme osnivanja DVD Đurđanci na zboru je još bilo još govora o radovima na izgradnji pješačkih staza, uređenju groblja, nasipavanju puta kamenom do lovačkog doma, sudbini prostora koji je kupljen od PAN Trgoprometa u stečaju, konačnom uređenju mjesnog doma. Građani su imali upit i o mogućoj plinofikaciji naselja te opet o dugogodišnjem problemu s pritiskom vode u mreži te opasnosti koja prijeti kod dugogodišnjeg zapuštanja i nebrige o ispravnosti hidranata u naselju.

Izvor: Grad Đakovo